Betina Morar este din Bistriţa Năsăud şi lucrează din 2008 ca asistent medical într-un centru de îngrijire a bătrânilor din regiunea Veneto. Femeia spune că în zona roşie medicii recurg la orice soluţie pentru a salva pacienţii. S-a ajuns pînă într-acolo încât aceştia iau echipamentele medicale din clinicile veterinare.
„Au fost luate absolut toate aspiratoarele, tot ce se poate folosi pentru intubare din clinicile veterinare rugându-ne ca bunul Dumnezeu să ţină sănătoase acele persoane care ne pot intuba, pentru că, vedeţi dumneavoastră, personalul sanitar este primul afectat”, transmite Betina Morar, asistent medical în regiunea Veneto.
Femeia spune că mulţi bătrâni pe care îi are în îngrijire fac febră mare şi nu răspund la terapia cu antibioticele de ultimă generaţie.
„Sunt bătrâni care răspund la această terapie şi reuşim să îi echilibrăm, dar sunt şi acei bătrâni care nu răspund la terapie, intră într-o insuficienţă respiratoie foarte gravă şi în acel moment ne mobilizăm, activăm serviciul de urgenţă, şi aceşti bătrâni sunt duşi în spital”, continuă femeia.
„Ei nu pot fi văzuţi de rudele lor, mor singuri, iar noi suntem cele care le ţinem mâna, rudele nu au posibilitatea de a-şi lua rămas bun de la ei, este o durere imensă.”
Betina Morar se teme pentru sănătatea ei, şi nu exclude posibilitatea de a fi deja infectată.
„Nu ştiu să vă spun dacă mâine voi fi a fel de sănătoasă ca şi astăzi ca să pot să ajut oamenii. De fiecare dată când termini turnul de muncă te gândeşti că mergi acasă, mergi în familie, mergi la copiii tăi şi poate eşti pozitivă”, spune Betina Morar.
„Nouă medicii ne-au spus şi astăzi, fetelor, nu există un medicament la ora actuală, toţi suntem expuşi”, adaugă asistenta din Veneto.
În Italia numărul morţilor trece de 6,800 iar cel al îmbolnăvirilor depăşeşte 69,000.