Mărturii în PROCESUL "Gala Bute" - Nastasia: I-am dus Elenei Udrea o geantă şi i-am spus că sunt 900.000 euro de la Gărdean / Topoliceanu: I-am dat personal Elenei Udrea până la 10.000 de euro

Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă au arătat vineri, la ICCJ, că recunosc în totalitate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul "Gala Bute" şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, putând beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Urmărește
4622 afișări
Imaginea articolului Mărturii în PROCESUL "Gala Bute" - Nastasia: I-am dus Elenei Udrea o geantă şi i-am spus că sunt 900.000 euro de la Gărdean / Topoliceanu: I-am dat personal Elenei Udrea până la 10.000 de euro

DOSARUL "Gala Bute": Lungu, Nastasia, Topoliceanu, Botoroagă vor judecată prin procedură simplificată (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul "Gala Bute" şi le-a adus la cunoştinţă inculpaţilor drepturile procesuale. Instanţa a arătat că dacă inculpaţii recunosc în totalitate faptele, limitele pedepsei închisorii se reduc cu o treime.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a arătat, în faţa instanţei, că înţelege acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurori, alege calea procesului normal şi vrea să dea declaraţii în timpul judecăţii cauzei.

Şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul ministru Ion Ariton au arătat în faţa instanţei că vor să fie judecaţi în procedură normală.

La rândul lor, ajunşi în faţa instanţei, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, şi Dragoş Botoroagă au spus că vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, ceea ce le-au putea aduce reducerea cu o treime a eventualelor pedepse cu închisoare pe care ar putea să le primească la finalul procesului.

Instanţa a stabilit apoi că îi va audia pe inculpaţii care vor judecată prin procedură simplificată.

Lungu: Gărdean părea că ştia reţeta comisionului de 10% aplicabilă MDRT, sub toţi miniştrii

Primul audiat de instanţă a fost Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la MDRT, care a arătat că recunoaşte acuzaţiile şi merge pe varianta unei declaraţii complete, privind cele trei infracţiuni de complicitate la dare de mită de care este acuzat de procurori.

El a precizat că omul de afaceri Adrian Gărdean părea că ştia reţeta comisionului de 10% aplicabilă ministerelor din România şi, în particular, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), sub toate denumirile şi sub toţi miniştrii.

"Momentan sunt dădaca. Am marketingul, iar companiile nu angajează (...) Am menţinut declaraţia din 2 februarie şi tot ce am făcut a fost să o completez, pentru că sunt cinci ani între faptă şi momentul anchetei", a arătat Lungu, la începutul declaraţiei sale.

Acesta a spus că în 2009, când a fost la Elena Udrea să îi spună de omul de afaceri Adrian Gărdean, aceasta i-a spus să o lase în pace pentru că Gărdean este "omul lui Tăriceanu".

"În 2009, când am fost la Udrea să îi povestesc faptul că Gărdeanu nu şi-a încasat banii pentru lucrările efectuate, Udrea mi-a spus: «Lasă-mă în pace, acesta este omul lui Tăriceanu». A formulat o frază prin care mi-a dat de înţeles că nu are rost să îi pomenesc de Gărdean. De aceea am mers mai departe la Nastasia", a mai spus Lungu.

Acesta a precizat că, în ce priveşte cele trei fapte, a dat în faţa anchetatorilor o singură declaraţie, completată.

"Cum am arătat şi în timpul confruntărilor cu Nastasia şi Udrea, am vrut să scap de o umbră din trecut. Am crezut că fac un bine, dar am făcut o mare prostie. Pe Gărdean (omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează Termogaz Company SA, n.r.) - eram şeful Direcţiei de comunicare din Ministerul Turismului, el voia să ştie cum rezolvă o problemă a conturilor blocate la Termogaz Company - l-am ajutat pe baza unei poveşti emoţionante. El spunea că dacă se închide compania... Se întâmpla în anii 2009, iar în 2010 i-am pus în legatură, la o întâlnire, pe Gărdean cu Nastasia. I-am spus lui Nastasia că Gărdean are plăţile blocate. La întâlnirea celor doi, eram în birou, dar nu am acordat atenţie celor discutate. Rezultatul discuţiei a fost că s-au transferat banii prin firma mea. Trebuia aşa pentru că o parte din banii primiţi de societatea lui Gărdean trebuia întoarsă către Ministerul Turismului", a arătat Lungu.

Nastasia: I-am dus Elenei Udrea în birou o geantă şi i-am spus că sunt 900.000 de euro de la Gărdean

Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a declarat vineri, la ICCJ, în dosarul "Gala Bute", că în septembrie 2011 i-a dus Elenei Udrea în birou o geantă şi i-a spus că sunt 900.000 de euro de la omul de afaceri Adrian Gărdean.

"M-am întâlnit cu Gărdean şi Udrea la pensiunea din Buşteni. A fost o discuţie scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că este nevoie să facă nişte sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea, la pensiunea mea din Buşteni. La discuţie am fost doar noi trei. I-a spus pur şi simplu. Urma să se desfăşoare Gala Bute, şi cred că pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuţie generală despre sponsorizări. Gărdean a spus că o să facă şi nu s-a mai discutat nimic", a arătat Nastasia, la începutul declaraţiei sale.

Gheorghe Nastasia a completat declaraţia arătând că ulterior, la jumătatea aceluiaşi an, a avut o discuţie cu Elena Udrea, care i-a spus că urmează să vină Adrian Gărdean pentru a face acea sponsorizare, lăsându-i impresia că Gărdean ştia despre ce este vorba.

"Într-una dintre discuţiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută, reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanţate de minister. Acest comision era în realitate o mită şi nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean şi că va aduce această sumă. (...) Nu cunosc ca finanţarea unităţilor adninistrativ-teritoriale să fie condiţionată de acordarea de astfel de comisioane", a precizat Nastasia.

Topoliceanu: I-am dat personal Elenei Udrea până la 10.000 de euro

Ana Maria Topoliceanu, fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), audiată vineri în dosarul "Gala Bute", a declarat că toţi banii primiţi de Tudor Breazu prin firma sa au ajuns la Elena Udrea, căreia ea personal i-a dus în două rânduri până la 10.000 de euro în numerar.

Topoliceanu a spus, vineri, la instanţa supremă, că banii încasaţi ca mită, pentru plata la timp a contractelor încheiate cu CNI, prin firma lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, au ajuns la fostul ministru.

Ea a mai spus că i-a dus personal Elenei Udrea sume de până la 10.000 de euro în numerar, în două rânduri.

"Acei bani au fost primiţi de la Breazu şi am făcut o plată la Panache Liliana. Plata de 5.800 de euro era pentru nişte clipuleţe făcute de ea pentru PDL Bucureşti. Eu făceam mai multe plăţi în contul doamnei Udrea. Doamna Udrea mi-a spus să fac o serie de plăţi pentru partid şi în acest context am efectuat şi plătirea Lilianei Panache. I-am plătit şi lui Breazu salariu. De vreo două - trei ori. El spunea 'Dă-mi bani că aşa a spus Elena'. Nu-mi amintesc să-mi fi cerut ea aşa ceva în mod direct", a declarat Topoliceanu.

Aceasta a mai spus că a plătit şi o cazare în Grecia pentru ea, Breazu şi Udrea.

Topoliceanu a precizat că au ajuns la ea aproximativ 30.000 de euro, din care a făcut astfel de plăţi, şi nu i-a mai rămas nicio sumă de bani.

"Nu consider că am luat mită, ci că am fost complice la luare de mită. Sumele au ajuns de la Tudor Breazu. Era destul de încâlcită linia banilor, dar în total la mine au ajuns aproximativ 30.000 de euro. La mine nu a rămas nicio sumă de bani după efectuarea tuturor plăţilor. (...) Regret că am acceptat să fiu numită director general al CNI", a mai declarat Ana Maria Topoliceanu la instanţă.

Detalii suplimentare despre declaraţiile făcute de Ştefan Lungu în faţa instanţei puteţi găsi pe fluxul de ştiri al agenţiei de presă MEDIAFAX news.mediafax.biz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici