- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video MAS Talks: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu: Românii sunt euro-optimişti, dar realişti – România este percepută dinspre Bruxelles ca o ţară stabilă
Românii sunt "euro-optimişti, fiind în acelaşi timp mai realişti", foarte interesaţi de problematica europeană şi cu un sentiment "nu foarte bun, nu mediocru", ci "bun" de apartenenţă la Uniunea Europeană, a spus vineri, la MAS Talks, ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.
Întrebat şi cât de ataşaţi se simt la acest moment românii de UE, în condiţiile existenţei unui mare interes faţă de problematica europeană, ministrul Negrescu a spus:" În general răspunsul este că apartenenţa noastră la Uniunea Europeană este una bună. Nu foarte bună, nu mediocră, ci practic sunt euro-optimişti, fiind în acelaşi timp mai realişti românii pe care îi consultăm. Cred că nu este rău lucrul acesta. Din acest plus de realism pot apărea soluţii concrete pentru viitorul Uniunii Europene. Acest viitor urmează să fie intens dezbătut pe perioada Preşedinţiei noastre.(...) Românii sunt foarte interesaţi deu problematica europeană Singura soluţie reală pentru a combate euroscepticismul este să mergi spre oameni, să le explici şi ce merge, şi ce nu merge, să îi implici în acest proces, pentru că mişcările anti-europene au crescut şi pe fondul sentimentului că oamenii nu contează, că doar anumite persoane au acces la informaţia (...) şi oportunităţile europene (...)".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump, Zelenski și Elon Musk au discutat la telefon despre războiul din Ucraina. Convorbirea a avut loc înainte de orice discuție cu Putin
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Discuţie în 3, Trump-Zelenski-Musk / Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova, o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
Ministrul a mai spus că în timpul exercitării preşedinţiei semestriale a Consiliului UE în România "nu se vor construi autostrăzi", dar se vor lua "decizii care vor ajuta cetăţenii".
"Aşteptările sunt uneori mai mari decât realitatea. Am avut oameni care ne spuneau că pe perioada mandatului nostru trebuie să construim autostrăzi . Sau să rezolvăm probleme ce ţin de şcolile din mediul rural Nu putem , din nefericire, să facem acest lucru din această postură. Preşedinţia presupune să discutăm iniţiativele lansate de Comisia Europeană de cele mai multe ori şi să adoptăm o poziţie comună a statelor membre, care ulterior va fi negociată şi cu reprezentanţii Parlamentului European. Sunt căteva propuneri ale Comisiei care sunt utile României .(...) De exemplu, vrem ca viitorul buget european să susţină politica de coeziune şi politica agricolă comună. Am vrea ca cetăţenii să aibă acces la o formare în domeniul digital. Am vrea ca pe educaţie să existe recunoaşterea diplomelor (...) Nu construim autostrăzi , dar putem lua decizii care vor ajuta cetăţenii", a spus ministrul Victor Negrescu.
Întrebat dacă, în acest moment, disnpre Bruxelles suntem percepuţi ca o ţară şi guvernare stabile, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a răspuns: "Cred că România este percepută ca fiind o ţară stabilă . E normal să existe dispute politice , diferenţe de opinie , trebuie să spun acest lucru. România ştie ce are de făcut .(...) Sper sincer ca până în ianuarie lucrurile să fie mai calme şi să ne concentrăm pe acest lucru. Am spus clar: preşedinţia la Consiliulu Uniunii Europene este preşedinţia României . Trebuie tratată ca atare. Nu trebuie să fie subiectul unor dispute politice, controverse politice ", subliniind: "Să nu amestecăm preşedinţia României la Consiliul UE cu disputele interne".
În ceea ce priveşte procesul de preluare a preşedinţiei Consiliului UE, ministrul a precizat că "este în grafic", că trebuie "lucrat din ce în ce mai mult la informare" şi că "deja exercităm rolul de preşedinţie din umbră, deci ne comportăm la Bruxelles ca şi cum suntem deja o preşedinţie activă".
"Procesul de pregătire este în grafic logistic şi în ceea ce priveşte substanţa politică. (...) Din punct de vedere a substanţei, avem ceva la care ţin foarte mult : avem un document aprobat în unanimitate în Parlamentul României, practic temele noastre de interes şi ceea ce ne propunem să facem pe perioada Preşedinţiei. (...) Spun astăzi ferm şi clar : suntem în grafic cu acest proces de pregătire.(...)Trebuie să lucrăm din ce în ce mai mult la informare. Remarc în spaţiul public deseori referiri la guvernarea Uniunii Europene , la şefia Uniunii Europene. Or, noi deţinem un mandat care presupune sa ascultăm diferitele puncte de vedere ale statelor membre şi să generăm un consens, un punct de vedere comun. Practic, rolul nostru este acela de mediator . Practic, nu vom lua noi singuri deciziile. Pentru că deciziile luate la nivelul Consiliului Uniunii Europene sunt negociate ulterior cu reprezentanţii Comisiei, cu reprezentanţii Parlamentului European. Ori, această lipsă de informare, pe care trebuie să o corectăm împreună, din păcate a generat uneori şi ştiri false şi tot felul de dezbateri în spaţiul public, care trebuie să fie evitate pe perioada mandatului nostru", a detaliat, la MAS Talks, Victor Negrescu.
"Trebuie să fim sinceri şi când greşim, şi când avem lucruri de remediat. (...) Este un efort al nostru pentru România", a mai spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO