- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.12.2014, 14:23)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MASA DE CRĂCIUN: Cât costă meniul de sărbători. Produsele tradiţionale măresc de trei-patru ori costul
Pregătirea mesei pentru Crăciunul de anul acesta necesită un buget minim de aproximativ 400 de lei, dacă produsele sunt cumpărate de la hipermarket şi gătite acasă, însă bugetul se poate mări de trei-patru ori, ajungând până la 1.500 de lei, în cazul unei mese încărcate cu produse tradiţionale.
Urmărește
1682 afișări
MASA DE CRĂCIUN: Cât costă meniul de sărbători. Produsele tradiţionale măresc de trei-patru ori costul (Imagine: Shutterstock)
Masa de Crăciun nu este, nici anul acesta, o "formalitate" din punct de vedere al costurilor, iar asta în special pentru cei care preferă produsele tradiţionale, fără conservanţi şi fără nitraţi.
Astfel, un kilogram de "toba lui Ignat", comercializată de un producător tradiţional autorizat de Ministerul Agriculturii, costă 49 de lei, acelaşi preţ trebuind să fie plătit şi pentru un kilogram de caltaboş, în timp ce un kilogram de jambon costă 69 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La producătorii tradiţionali, un kilogram de cârnaţi vânătoreşti costă 55 de lei, cârnaţii de curcan - 60 de lei, iar lebărul - 49 de lei.
Tot pentru masa de Crăciun, producătorii tradiţionali au pregătit şi jumări, la 70 de lei kilogramul, dar şi specialităţi cum ar fi purceluş copt în afumătoare (100 de lei kilogramul), muşchi de capră împletit (170 de lei kilogramul) şi pastramă de mistreţ (200 de lei kilogramul).
Citeşte şi:
CADOURI DE CRĂCIUN: Cum să facii economii în mod inteligent când ai o listă mare de cumpărături
La capitolul desert, un cozonac de două kilograme, care nu conţine amelioratori de gust, costă 80 de lei.
Trăgând linie şi adunând, o masă tradiţională, dar fără piftie şi sarmale, ajunge să coste în jur de 600 de lei. Nu trebuie însă uitat că la toate bucatele se adaugă băutura.
Cei care aleg să cumpere pentru masa de Crăciun dintr-un hipermarket vor plăti, pentru un meniu tradiţional complet, între 300 şi 400 de lei.
Faţă de producătorii tradiţionali, la hipermarket, un kilogram de jambon costă 31 de lei, unul de cârnaţi de casă - 17,3 lei, lebărul - 22 de lei, iar 200 de grame de caltaboş - 14,5 lei. Oferta de mezeluri este completată de tobă (23 de lei kilogramul), kaiser (30 de lei), şuncă de casă (29,6 lei) şi muşchi file (29,5 lei).
În aceste condiţii, un aperitiv destul de variat poate fi asigurat cu aproximativ 100 de lei.
Legumele necesare pentru salata de boeuf costă între jur de 10-20 lei, la care se adaugă carnea, între 30 şi 50 de lei, şi maioneza. Costul unei salate pentru toată familia ajunge astfel la aproximativ 60 de lei, în timp ce ingredintele pentru o porţie de sarmale scot din buzunar alţi 50 de lei, în medie.
Friptura se bucură, şi ea, de o ofertă variată atât ca materie primă, cât şi ca preţuri. Un kilogram de piept de curcan costă 40 de lei, iar unul de pulpă de curcan - 25 de lei. Kilogramul de piept sau pulpă de pui este în jur de 20 de lei, cotletul de porc - 16 lei/kilogram, iar pulpa de mânzat - 33 lei/kilogram.
La hipermarket, un cozonac poate fi cumpărat cu sume între 6 şi 60 de lei, în timp ce preţul unui kilogram de prăjituri este de 30-36 de lei.
În ultimii ani, produsele pentru mesele de Crăciun pot fi comandate şi online. Cei care nu au timp, nu vor sau nu se pricep să pregătească bucatele pentru Crăciun pot face comenzi pe internet, iar meniul tradiţional va fi livrat, gratuit, acasă.
Astfel, un meniu "Masa completă de Crăciun" de 23 de kilograme costă 935,69 lei. Acest meniu conţine borş de porc (2,4 kg), borş de curcan (2,4 kg), salată de boeuf (1,8 kg), piftie porc (1,5 kg), piftie curcan (1,5 kg), sărmăluţe pui (27 bucăţi), sărmăluţe porc (27 bucăţi), friptură de pui la cuptor (2 kg), friptură de porc la cuptor (2 kg), plăcintă cu mere (1,5 kg), plăcintă cu brânză dulce (1,5 kg), doi cozonaci cu nucă (1 kg) şi cornuleţe cu gem şi nucă (1,4 kg).
Meniul "Masa noastră românească" de 15 kilograme costă 599,63 lei şi conţine borş de porc (2,4 kg), două porţii de salată de boeuf (1,8 kg), două porţii de piftie de porc (1,5 kg), două porţii de sărmăluţe din pui, friptură de porc (2 kg) şi cozonac cu nucă (1 kg), iar meniul "Masa lui Moş Crăciun", de 17 kg, costă 700,73 lei şi conţine: borş de porc (2,4 kg), două porţii de salată de boeuf (1,8 kg), două porţii de piftie de curcan (1,5 kg), două porţii de sărmăluţe din porc, friptură pui la cuptor (2 kg), friptură de porc la cuptor (2 kg) şi un cozonac cu nucă (1 kg).
Cei care nu doresc un meniu complet pot comanda, separat, doar anumite produse. Astfel, o porţie de salata boeuf de 1,8 kg costă 57,89 lei , piftia de curcan (1,5 kg) costă 86,50 lei, cea de porc - 74,90 de lei, sărmăluţe din porc (27 buc.) - 58,95 lei, sărmăluţe din pui (27 buc.) - 59,95 lei, friptură de porc la cuptor (2 kg) - 97,45 lei, friptură de pui la cuptor (2 kg) - 79,80 lei, friptură de curcan (2 kg) - 119,45 lei.
Dacă la bucatele de Crăciun se adaugă şi băutura, costul minim al mesei festive depăşeşte 400 de lei şi, în funcţie de preferinţe şi de buget, poate ajunge şi la 1.500 de lei.
Citeşte şi:
FILME DE CRĂCIUN: Zece producţii celebre pe care trebuie să le vezi de sărbători - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe