- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Masacrul de la Pădurea Letea: Caii duşi la abator
Cincizeci şi unu de cai sălbatici adulţi şi douăzeci de mânji au fost strânşi într-un ţarc din satul tulcean Letea (care ţine de primăria din localitatea C.A. Rosetti), la presiunea Direcţiei Silvice Tulcea şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), şi ar putea sfârşi la abator.
Masacrul de la Pădurea Letea: Caii duşi la abator (Imagine: www.gandul.info)
Motivul: fiindcă se înmulţesc foarte rapid, caii au ieşit din rezervaţie, au distrus pădurea şi păşunile din localitate şi au rupt chiar şi gardul şcolii din localitatea C.A. Rosetti, după cum au declarat pentru gândul reprezentanţii primăriei. Din această cauză, autorităţile au angajat mai multe firme care să strângă animalele, să le facă teste de sânge (pentru a vedea dacă sunt sănătoşi sau suferă de anemie infecţioasă, o boală a cailor care se poate transmite şi vacilor), după care să decidă ce trebuie făcut cu cabalinele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Directorul Vier Pfoten: "Caii fie vor fi eliberaţi, fie vor fi eliberaţi în salam"
Kuki Bărbuceanu, project manager al asociaţiei de protecţie a animalelor Vier Pfoten, este în Letea şi a povestit pentru gândul ce se întâmplă cu caii sălbatici. El spune că animalele sunt băgate "de-a valma" într-un ţarc, deşi ei în sălbăticie stau pe grupuri (un armăsar, câteva iepe şi mânji).
"Se bat între ei, unii au plăgi multiple, există şi cai şchiopi. Din punctul de vedere al protecţiei animalelor, aceste lucruri reprezintă provocare de suferinţe psihice, fizice, maltratare şi schingiuire, infracţiuni care se pedepsesc cu amendă între 1.000 şi 10.000 de lei şi închisoare între şase luni şi trei ani", spune Bărbuceanu.
Bărbatul a precizat că Vier Pfoten a depus deja o plângere la poliţie împotriva celor care chinuie animalele şi , "dacă autorităţile se mişcă repede", animalele intră în custodia primăriei şi ar putea fi eliberate. Dacă nu, "vor fi eliberaţi în salam", susţine Bărbuceanu.
Directorul Vier Pfoten a ridicat şi problema unor viitori proprietari ai cailor. El spune că oamenii s-ar putea prezenta la abatorul care va prelua caii şi ar putea primi de la conducerea acestuia sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, dacă fac dovada că sunt proprietarii cabalinelor.
Bărbuceanu spune că va avea o întâlnire cu reprezentanţii primăriei C.A. Rosetti, cărora va încerca să le explice faptul că animalele pot fi exploatate şi altfel, nu doar prin ducerea lor la abator. "Se poate trăi altfel prin aceşti cai: banii proveniţi de la turiştii străini şi români, de la oamenii de ştiinţă", spune directorul firmei de protecţie a animalelor. Compania sa se angajează să marcheze caii cu microcip, să îi castreze, după care să-i "lase în pace vreo 10 ani", spune Bărbuceanu.
Agent agricol din C.A. Rosetti: "Caii distrug pădurea. Din 2.000, trebuie să rămână 100"
Pe de altă parte, Aurel Cârlan, agent agricol din cadrul Primăriei C.A. Rosetti, susţine că, într-adevăr, caii au fost prinşi, dar că aceştia nu sunt maltrataţi. "Ţarcul este prevăzut cu adăpători (n.r. căzi din care beau animalele) şi li se dă şi mâncare. Dar ei nu prea mănâncă paie, deoarece sunt obişnuiţi să consume altceva în sălbaticie. Ei consumă plopi şi distrug pădurea", a declarat agentul pentru gândul.
El a povestit că animalele apar din ce în ce mai des în localitate, provocând pagube, şi că ideal ar fi ca, din cei "aproape 2.000 de cai" care se află acum în rezervaţie, să rămână o sută. "Sunt foarte frumoşi, dar... Noi nu îi omorâm pe plan local. Am vrut, prin acţiunile astea, să-i dăm la carne", spune Cârlan.
Agentul a declarat prima dată că "doar caii bolnavi vor fi abatorizaţi", după care a spus că toţi vor fi duşi la abator, dar nu vor fi omorâţi cu bestialitate, totul făcându-se "legal" şi după normele europene.
Cât despre turişti, el spune că aceştia vin doar să filmeze caii şi să pună clipurile pe internet. Cârlan a precizat că nimeni nu se implică, iar soluţia "abatorizării" este cea mai la îndemână.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO