Video Maşinile scoase din uz vor putea fi reciclate
Ministrul Mediului şi Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a inaugurat, miercuri, instalaţia de tip shredder pentru reciclarea autovehiculelor scoase din uz, marcând astfel o dublă premieră în sectorul recuperării deşeurilor provenite din industria auto dar şi a deşeurilor electrice şi electronice.
Instalaţia poate prelucra 12.000 tone deşeuri/lună şi are marele avantaj de a reuşi să recupereze din deşeurile prelucrate peste 85%. Este un procent în acord cu directivele europene, un procent care depăşeşte cu mult performanţele de recuperare/valorificare din rematurile clasice unde rata de recuperare nu depăşeste 50%.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că România avea nevoie de o astfel de instalaţie, mai cu seama că, circa 70% din parcul auto naţional are o vechime de peste 13-14 ani ceea ce înseamnă că în doar câţiva ani, ţara noastră se va confrunta cu gestionarea unui volum important de deşeuri provenite din maşinile scoase din uz.
"Nu mai punem la socoteală faptul că acest proces este accelerat de programul de înnoire a parcului auto, pe care MMDD îl derulează şi care a înlocuit până acum aproape 70.000 maşini", a mai spus Korodi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Potrivit ministrului Mediului, cu toate că această instalaţie creşte semnificativ gradul de recuperare faţă de echipamentele clasice, rămâne totuşi un procent important, de 15 la sută, care ar putea crea probleme de mediu. Fără tratarea şi sortarea acestor reziduuri nemetalice, cum sunt plasticul şi cauciucul, nu putem vorbi despre o tehnologie nepoluantă.
Korodi a mai spus că "tocmai în acest sens a fost absolut necesară construirea unei instalaţii post-shredder care să prelucreze deşeurile neferoase amestecate, rezultate din Shredder. Aceasta instalaţie capabilă să separe, în funcţie de greutate, fiecare componentă care nu se recuperează de către shredder, este finanţata de la Fondul pentru Mediu, cu aproape 1 milion euro, în condiţiile în care valoarea totală a investitţei este de 2,4 milioane euro".
Faţă de alte instalaţii de acest tip, aceasta nu foloseşte resursa de apă ca materie primă, evitând astfel atât consumul excesiv de apă, cât şi poluările accidentale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO