Măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru fraţii lui Omar Hayssam şi Mustafa Tartoussi, revocată
Curtea de Apel Oradea a revocat, marţi, măsura interdicţiei de a părăsi ţara în cazul fraţilor lui Omar Hayssam, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, şi în cazul lui Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit din ţară, însă decizia poate fi atacată la instanţa supremă.
Măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru fraţii lui Omar Hayssam şi Mustafa Tartoussi, revocată (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Avocaţii lui Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, fraţii lui Omar Hayssam, şi ai lui Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit din ţară, au cerut, la termenul din 3 iunie, de la Curtea de Apel Oradea, unde se judecă procesul privind fuga omului de afaceri, ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara în cazul celor trei.
Judecătorii Curţii de Apel Oradea s-au pronunţat, marţi, asupra cererilor de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara în cazul celor trei şi a admis solicitările.
"Instanţa a admis cererea formulată de cele trei persoane şi a dispus revocarea măsurii. Decizia nu este definitivă. Ea poate fi atacată de către reprezentanţii Parchetului, prin recurs, în termen de 24 de ore, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a declarat purtătorul de cuvânt a Curţii de Apel Oradea, Cornelia Precup.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în luna mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.
La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.
Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de-al doilea caz".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.
Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.
Dosarul acestui caz conţine nouă volume, dintre care unul cu documente clasificate, astfel că mai mulţi magistraţi ai Curţii de Apel Oradea, inclusiv cel care va prezida completul de judecată în cazul lui Omar Hayssam, au început demersurile pentru obţinerea certificatului de securitate emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care permite accesul la secrete de stat.
La termenul din 11 martie, preşedintele completului de judecată a anunţat că va solicita SRI şi DIICOT desecretizarea probelor de la dosar, în baza unei convenţii europene, pentru a putea fi consultate de către toate părţile implicate.
Totodată, magistratul a anunţat că Ministerul Justiţiei a comunicat faptul că Omar Hayssam nu a fost localizat sau arestat în Siria, fără să precizeze dacă acest lucru a fost aflat pe căi oficiale sau neoficiale.
Din acest motiv, judecătorul a spus că va face o nouă adresă către Ministerul Justiţiei prin care va solicita atât localizarea lui Omar Hayssam în Siria, cât şi dovada diligenţelor făcute de Ministerul Justiţiei pentru aflarea informaţiilor solicitate de instanţă.
La termenul din 3 iunie, avocaţii lui Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, fraţii lui Omar Hayssam, şi ai lui Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit din ţară, au cerut ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara în cazul celor trei.
La acelaşi ternen, Ionel Haşotti, avocatul lui Tartousi Mustafa, a arătat că incertitudinile legate de locul unde se află, în prezent, Omar Hayssam sunt determinate de unele erori comise de autorităţile române.
Haşotti a afirmat că în corespondenţa dintre Ministerele de Justiţie român şi sirian există erori care provin din inversarea ordinii numelor omului de afaceri.
Avocatul a precizat că numele corect al sirianului este Hayssam Khaled Omar şi nu Omar Khaled Hayssam, cum figurează în documentele româneşti înaintate inclusiv Ministerului Justiţiei din Siria.
Totodată, Haşotti a spus că Omar Hayssam se află în detenţie într-o închisoare din Siria, chiar dacă acest lucru nu a fost certificat de autorităţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO