- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.11.2012, 17:13)
- Departamentul Social - Mediafax
Măsură pentru posibilitatea exercitării votului: Deţinuţii ar putea fi scutiţi de taxe la eliberarea actelor de identitate
Persoanele reţinute, arestate sau aflate în închisoare, care nu au acte de identitate şi nici bani, precum şi cele cu handicap sau fără venituri vor putea fi scutite de plata taxelor pentru eliberarea documentelor, potrivit unui proiect iniţiat pentru ca aceste categorii să poată vota.
Urmărește
83 afișări
Măsură pentru posibilitatea exercitării votului: Deţinuţii ar putea fi scutiţi de taxe la eliberarea actelor de identitate (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
"Pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor reţinute, arestate sau care execută o pedeapsă privativă de libertate în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, care nu posedă asemenea documente şi care nu dispun de mijloace financiare, precum şi persoanelor cu handicap şi celor fără venituri, şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor poate acorda scutire de la plata cheltuielilor de producere şi eliberare a actelor de identitate", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OU nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, pus în dezbatere publică, joi, de Ministerul Justiţiei.
Proiectul este iniţiat "pentru respectarea dreptului de vot al persoanelor private de libertate, luând în considerare organizarea în decursul acestui an a alegerilor parlamentare, precum şi numărul mare de persoane private de libertate care nu îşi pot exprima dreptul de vot în lipsa unor documente de identitate valabile", precum şi "în vederea interpretării şi aplicării unitare a dispoziţiilor legale cu referire la scutirea taxelor pentru producerea şi eliberarea documentelor de identitate".
În nota de fundamentare a proiectului se arată că aspectele interpretative ale prevederilor legale referitoare la scutirea de la plata cheltuielilor de producere şi eliberare a actelor de identitate acordată unor categorii de persoane private de libertate care nu dispun de mijloace financiare au condus la situaţia ca, la referendumul din 29 iulie 2012, un număr mare de persoane private de libertate (520) să nu îşi exercite dreptul de vot întrucât nu au avut documente de identitate valabile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
"Menţionăm că niciuna dintre normele (în vigoare - n.r.) referitoare la scutirea de la plata cheltuielilor de producere şi de eliberare a actelor de identitate nu reglementează situaţia persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, beneficiarii acestor excepţii fiind doar persoanele aflate în locurile de reţinere şi de arest preventiv", se mai arată în nota de fundamentare.
Prin modificarea OU 97/2005, se înlătură tratamentul discriminatoriu aplicat persoanelor care execută o pedeapsă privativă de libertate, spun iniţiatorii proiectului.
"De asemenea, ca urmare a aprobării proiectului, persoanele care execută pedepse privative de libertate şi nu dispun de mijloace financiare nu vor mai suporta din surse proprii cheltuielile generate de producerea şi eliberarea actelor de identitate", se arată în nota de fundamentare.
Tot în nota de fundamentare se menţionează că impactul financiar al aplicării actului normativ nu poate fi estimat: "Fiind vorba de evenimente viitoare care sunt incerte, imprevizibile şi care nu pot fi cuantificate din aceste cauze, nu există o posibilitate reală de calcul a impactului financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (5 ani)".
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru România: Poți călători în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe