- Home
- Social
- BRAŞOV, (21.12.2022, 14:58)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Măsuri salvatoare pentru cei care suferă un infarct în Braşov: defibrilatoare instalate în zone publice
Reprezentanţii Filialei Braşov a Caravanei cu Medici au prezentat miercuri primele două defibrilatoare externe automatizate instalate pe domeniul public.
Urmărește
271 afișări
Măsuri salvatoare pentru cei care suferă un infarct în Braşov: defibrilatoare instalate în zone publice
Primele două defibrilatoare au fost instalate în două zone intens circulate din Braşov, respectiv Piaţa Sfatului şi Livada Poştei.
Defibrilatoarele au fost donate municipalităţii de către Filiala Braşov a Caravanei cu Medici, ca parte a proiectului „O secundă pentru viaţă”, iniţiat de dr. Alexandru Covaciu.
,,Am amplasat două defibrilatoare externe în Braşov, unul în Piaţa Sfatului şi unul Livada Poştei. Ele sunt singurele care pot fi accesate 24 de ore din 24. A doua parte a acestui proiect constă în oferirea de cursuri de prim ajutor în şcolile din jurul zonei unde am amplasat aceste defibrilatoare. După cum ştiţi, în România există foarte puţine defibrilatoare amplasate în locuri publice. Pe lângă asta, nu foarte mulţi ştiu să le folosească, şi mai puţini au noţiuni elementare de resuscitare cardio-pulmonară. Practic, prin acest proiect, şi amplasarea defibrilatoare lor şi oferirea cursurilor de resuscitare în şcoli, vom închide cercul salvatorilor şi vom avea un proiect cu adevărat cu succes. Gândiţi-vă că în primele trei minute după un stop cardiac, creierul moare. Timpul de răspuns a unei ambulanţe în Europa este de opt minute. Dacă nu avem noţiunile acestea, practic acel om care suferă un stop cardiac, un om care poate fi salvat, pierde această luptă”, a declarat dr. Alexandru Covaciu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Aparatul costă 11.000 de lei şi, potrivit normelor europene, ar trebui să existe cel puţin un astfel de aparat la 10.000 de oameni.
Defibrilatorul extern automatizat este un dispozitiv portabil ce induce restabilirea ritmului normal al inimii prin aplicarea energiei electrice în caz de aritmii ventriculare cu risc înalt de deces, precum tahicardia, flutterul sau, mai ales, fibrilaţia. Utilizarea acestuia este uşor de înţeles, astfel că, salvarea unei vieţi devine realizabilă. Ele sunt dotate cu asistenţă vocală, prin intermediul căreia cel care intervine primeşte toate informaţiile necesare şi i se explică fiecare pas în parte, astfel că riscul ca intervenţia să fi greşită este minim. Totodată după aplicarea electrozilor, aparatul evaluează dacă este necesar să trimită un impuls electric sau resuscitarea trebuie continuată prin compresie.
Prezent la acest eveniment, primarul Allen Coliban le-a mulţumit celor care au făcut posibil acest lucru, asociaţiei, dar şi sponsorilor şi celor care au alergat în cadrul Braşov Heroes pentru a susţine această cauză.
„Aceste defibrilatoare sunt foarte importante, în primul rând dacă ne uităm la impactul deceselor cauzate de stopuri cardio-respiratorii care ar putea fi evitate. Vorbim de sute de mii de astfel de cazuri anual. Cred că mulţi dintre noi avem astfel de exemple în familii. Personal, tatăl meu a decedat în urma unui stop cardio-respirator care ar fi putut fi evitat. Ar fi putut fi salvat. Avem nevoie de astfel de infrastructură în spaţii publice şi cu atât mai mult în zonele cele mai tranzitate. Iar Braşovul este, pe lângă unul dintre oraşele mari din România, şi un oraş turistic; faptul că avem amplasate primele două astfel de defibrilatoare externe automate în Piaţa Sfatului şi în Livada Poştei este un lucru foarte bun. Mă bucur că există un plan şi un proiect şi de conştientizare şi de educare în rândul elevilor, pentru că fiecare dintre noi ar trebui să stăpânim aceste manevre în acordarea primului ajutor”, a precizat primarul Allen Coliban.
Valoarea acestui proiect este de 22.000 de lei, pentru ambele defibrilatoare, Asociaţia Caravana cu Medici a strâns această sumă atât prin proiectul înscris la cursa cu obstacole a comunităţii, Braşov Heroes, derulat de Fundaţia Comunitară, dar şi prin sprijinul unor parteneri privaţi: Velmoft, Instal-Dac, Vasco, Instal Carpatica.
Conform primarului, acest proiect va fi extins şi în alte zone ale oraşului, obiectivul pentru 2023 fiind de a mai avea încă 5 astfel de defibrilatoare, astfel că în proiectul de buget va propune alocarea sumelor necesare.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe