Măsuri salvatoare pentru cei care suferă un infarct în Braşov: defibrilatoare instalate în zone publice

Reprezentanţii Filialei Braşov a Caravanei cu Medici au prezentat miercuri primele două defibrilatoare externe automatizate instalate pe domeniul public.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului Măsuri salvatoare pentru cei care suferă un infarct în Braşov: defibrilatoare instalate în zone publice

Măsuri salvatoare pentru cei care suferă un infarct în Braşov: defibrilatoare instalate în zone publice

Primele două defibrilatoare au fost instalate în două zone intens circulate din Braşov, respectiv Piaţa Sfatului şi Livada Poştei.

Defibrilatoarele au fost donate municipalităţii de către Filiala Braşov a Caravanei cu Medici, ca parte a proiectului „O secundă pentru viaţă”, iniţiat de dr. Alexandru Covaciu.

,,Am amplasat două defibrilatoare externe în Braşov, unul în Piaţa Sfatului şi unul Livada Poştei. Ele sunt singurele care pot fi accesate 24 de ore din 24. A doua parte a acestui proiect constă în oferirea de cursuri de prim ajutor în şcolile din jurul zonei unde am amplasat aceste defibrilatoare. După cum ştiţi, în România există foarte puţine defibrilatoare amplasate în locuri publice. Pe lângă asta, nu foarte mulţi ştiu să le folosească, şi mai puţini au noţiuni elementare de resuscitare cardio-pulmonară. Practic, prin acest proiect, şi amplasarea defibrilatoare lor şi oferirea cursurilor de resuscitare în şcoli, vom închide cercul salvatorilor şi vom avea un proiect cu adevărat cu succes. Gândiţi-vă că în primele trei minute după un stop cardiac, creierul moare. Timpul de răspuns a unei ambulanţe în Europa este de opt minute. Dacă nu avem noţiunile acestea, practic acel om care suferă un stop cardiac, un om care poate fi salvat, pierde această luptă”, a declarat dr. Alexandru Covaciu.

Aparatul costă 11.000 de lei şi, potrivit normelor europene, ar trebui să existe cel puţin un astfel de aparat la 10.000 de oameni.

Defibrilatorul extern automatizat este un dispozitiv portabil ce induce restabilirea ritmului normal al inimii prin aplicarea energiei electrice în caz de aritmii ventriculare cu risc înalt de deces, precum tahicardia, flutterul sau, mai ales, fibrilaţia. Utilizarea acestuia este uşor de înţeles, astfel că, salvarea unei vieţi devine realizabilă. Ele sunt dotate cu asistenţă vocală, prin intermediul căreia cel care intervine primeşte toate informaţiile necesare şi i se explică fiecare pas în parte, astfel că riscul ca intervenţia să fi greşită este minim. Totodată după aplicarea electrozilor, aparatul evaluează dacă este necesar să trimită un impuls electric sau resuscitarea trebuie continuată prin compresie.

Prezent la acest eveniment, primarul Allen Coliban le-a mulţumit celor care au făcut posibil acest lucru, asociaţiei, dar şi sponsorilor şi celor care au alergat în cadrul Braşov Heroes pentru a susţine această cauză.

„Aceste defibrilatoare sunt foarte importante, în primul rând dacă ne uităm la impactul deceselor cauzate de stopuri cardio-respiratorii care ar putea fi evitate. Vorbim de sute de mii de astfel de cazuri anual. Cred că mulţi dintre noi avem astfel de exemple în familii. Personal, tatăl meu a decedat în urma unui stop cardio-respirator care ar fi putut fi evitat. Ar fi putut fi salvat. Avem nevoie de astfel de infrastructură în spaţii publice şi cu atât mai mult în zonele cele mai tranzitate. Iar Braşovul este, pe lângă unul dintre oraşele mari din România, şi un oraş turistic; faptul că avem amplasate primele două astfel de defibrilatoare externe automate în Piaţa Sfatului şi în Livada Poştei este un lucru foarte bun. Mă bucur că există un plan şi un proiect şi de conştientizare şi de educare în rândul elevilor, pentru că fiecare dintre noi ar trebui să stăpânim aceste manevre în acordarea primului ajutor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Valoarea acestui proiect este de 22.000 de lei, pentru ambele defibrilatoare, Asociaţia Caravana cu Medici a strâns această sumă atât prin proiectul înscris la cursa cu obstacole a comunităţii, Braşov Heroes, derulat de Fundaţia Comunitară, dar şi prin sprijinul unor parteneri privaţi: Velmoft, Instal-Dac, Vasco, Instal Carpatica.

Conform primarului, acest proiect va fi extins şi în alte zone ale oraşului, obiectivul pentru 2023 fiind de a mai avea încă 5 astfel de defibrilatoare, astfel că în proiectul de buget va propune alocarea sumelor necesare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici