- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Măsurile Guvernului pentru românii din Italia: mai mulţi poliţişti detaşaţi şi repatriere voluntară
Guvernul va suplimenta cu până la 30 de persoane numărul ofiţerilor de poliţie detaşaţi în Italia şi va cere ca ataşaţii de afaceri interne români să fie informaţi cu minim 24 ore înainte asupra deciziilor de expulzare, concomitent cu încurajarea unui sistem de repatriere voluntară.
Pentru asistenţa juridică a cetăţenilor români vor fi angajate firme de avocatură cu specialişti în domeniul liberei circulaţii şi vor fi detaşaţi de urgenţă magistraţi în statele membre UE. În paralel va fi iniţiată o campanie de imagine publică a comunităţii româneşti din Italia, prin promovarea personalităţilor româneşti.
Planul de măsuri privind gestionarea situaţiei create în urma aplicării de către Italia a decretelor de îndepărtare a cetăţenilor străini a fost stabilit în discuţia de luni a premierului Călin Popescu Tăriceanu cu miniştrii de Interne, Justiţiei şi Externe, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
În cadrul discuţiilor, fiecare minister a prezentat propriile propuneri în domeniile gestionate, propuneri care au fost integrate într-un plan unitar de măsuri.
"Obiectivele propuse vizează intensificarea cooperării poliţieneşti, judiciare, a asistenţie consulare şi stabilesc o serie de măsuri de integrare socială, precum şi de comunicare publică", se arată într-un comunicat al Guvernului.
În domeniul cooperării poliţieneşti, unul dintre principalele obiective propuse vizează intensificarea cooperării poliţieneşti operative, prin extinderea reţelei de ofiţeri români în misiuni operative în Italia.
În acest sens, Ministerul Internelor va suplimenta până la 30 de persoane numărul ofiţerilor de poliţie detaşaţi în Italia pentru a lucra cu partenerii italieni. Ofiţerii români vor acţiona sub comanda unui specialist român în crima organizată, adjunctul acestuia fiind specializat în combaterea migraţiei ilegale. Unii dintre aceşti ofiţeri vor pleca în Italia chiar luni după-amiază.
Ministrul de Interne, Cristian David, a anunţat trimiterea în Italia a cinci poliţişti de etnie romă, pentru a participa la operaţiunile comune ale ofiţerilor români şi italieni de combatere a infracţionalităţii.
Reprezentanţii Ministerului de Interne vor discuta cu omologii lor italieni măsuri referitoare la modalităţile de aplicare a mecanismului de expulzare, în sensul informării ataşaţilor de afaceri interne români, cu cel puţin 24 de ore înainte, de aplicarea deciziei de îndepărtare a unor cetăţeni români.
Alte măsuri vizează adoptarea cadrului normativ necesar pentru detaşarea, de urgenţă, a unor magistraţi de legătură în statele membre.
Pentru acordarea de asistenţă judiciară pentru cetăţenii români, a fost discutată posibilitatea contractării unor firme de avocatură, cu specialişti în materia liberei circulaţii. Aceştia vor asigura asistenţa juridică necesară cetăţenilor români aflaţi în Italia. Contractele urmează a fi încheiate în perioada următoare.
În domeniul cooperării judiciare, se are în vedere definitivarea detaliilor tehnice pentru transferul numărului de persoane convenit cu partea italiană.
În domeniul asistenţei consulare, au fost discutate măsuri concrete, care vizează, în principal, implicarea consulilor onorifici în acţiunile de informare şi asistare a cetăţenilor români aflaţi în situaţii de acest gen.
Numărul de consulate în Italia va fi suplimentat, după o analiză a ponderii comunităţilor de români în diferite localităţi din Italia, urmărindu-se şi asigurarea de locuri de muncă în firme italiene pentru cetăţenii români, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
"Ne propunem să dăm posibilitatea românilor din Italia să muncească. De acest lucru însă autorităţile române nu sunt responsabile şi nici nu pot să intervină direct. Putem însă, împreună cu autorităţile italiene, să ne asigurăm că li se oferă locuri de muncă", a spus Tăriceanu.
El a arătat că cetăţenii români din Italia vor fi informaţi aspra oportunităţilor de angajare de pe piaţa românească, inclusiv în companii cu capital italian.
Premierul a arătat că Guvernul român intenţionează să prevină şi diminueze nivelul de criminalitate în care sunt implicaţi cetăţeni români din Italia, concomitent cu protejarea românilor care lucrează cinstit pe teritoriul acestei ţări.
"Nu este corect ca toţi românii din Italia să fie judecaţi pentru gestul unui individ. Nu estenici interesul României şi nici al Italiei ca relaţia de prietenie, bazată pe tradiţii comune de istorie şi cultură, să se deterioreze din cauza unui număr mic de persoane implicate în activităţile infracţionale", a spus Tăriceanu, la finalul şedinţei extraordinare de Guvern încheiată după aproximativ trei ore.
El a lansat totodată un apel către mass-media din România şi Italia pentru a evita "retorica naţionalistă".
Printre măsurile sociale propuse se numără îmbunătăţirea colaborării cu autorităţile italiene în domeniul incluziunii sociale a românilor aflaţi în Italia. Ca măsură concretă, va fi elaborat un program pe termen scurt de colaborare şi se va constitui un grup de lucru coordonat la nivel de secretar de stat în Ministerul Muncii.
O altă măsură vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români angajaţi legal în Italia. În ceea ce priveşte persoanele cu probleme de integrare, se va încuraja un mecanism de repatriere voluntară. Acesta constă în realizarea de parteneriate la nivelul autorităţilor locale, astfel încât să se asigure persoanelor care se repatriază voluntar condiţii echivalente de muncă şi trai în România.
Planul de acţiuni conţine şi o componentă de diplomaţie publică, care vizează în primul rând integrarea cetăţenilor români în societatea italiană. Vor fi realizate, în acest sens, parteneriate cu organizaţii neguvernamentale italiene, cu experienţă în domeniul integrării imigranţilor, şi cu asociaţii româneşti pentru apărarea drepturilor minorităţilor.
O altă propunere vizează realizarea unei campanii de imagine publică a comunităţii româneşti din Italia, care va consta în valorizarea mediului de afaceri românesc din Italia şi a celui italian din România, precum şi a personalităţilor româneşti din Italia şi aportul acestora la dezvoltarea societăţii italiene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România