Măsurile împotriva etnobotanicelor nu au avut niciun efect. LISTA substanţelor adăugate în categoria celor interzise

Lista etnobotanicelor interzise va fi completată cu 30 noi produse, deşi măsurile similare adoptate anterior nu au avut efect şi "magazinele de vise" continuă să funcţioneze, Guvernul considerând însă că aceasta este singura metodă viabilă raportat la "capabilităţile funcţionale" ale statului.

Urmărește
1264 afișări
Imaginea articolului Măsurile împotriva etnobotanicelor nu au avut niciun efect. LISTA substanţelor adăugate în categoria celor  interzise

Măsurile împotriva etnobotanicelor nu au avut niciun efect. LISTA substanţelor adăugate în categoria celor interzise (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Lista substanţe şi plante etnobotanice asimilate drogurilor va fi completată prin ordonanţă de urgenţă, iar persoanele care deţin cu orice titlu substanţe din categoria celor noi restricţionate vor fi obligate să le predea poliţiei în cel mult 10 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Cele 30 de substanţe noi cu efect psihoactiv care vor fi introduse pe lista produselor restricţionate la comercializare sunt

Pentru niciuna dintre aceste substanţe nu au fost identificate utilizări licite în domeniile medical, cercetare, agricol sau industrial, singura piaţă de desfacere şi consum fiind similară cu cea folosită de traficanţii de droguri.

În urmă cu trei ani, Guvernul a adoptat o măsură similară, combinată cu acţiuni de control la care au participat şi Serviciile Antidrog, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, interzicând comercializarea a 36 substanţe şi plante etnobotanice, dar fără un efect vizibil deoarece vânzătorii s-au adptat rapid şi au modificat formula chimică a produsului vândut, ieşind astfel de sub incidenţa legii.

Acum, şi Guvernul admite că măsurile nu au avut efect, dar arată că introducerea sub control a unor noi substanţe în mod individual este singura metodă viabilă care poate fi utilizată având în vedere "capabilităţile funcţionale existente la momentul de faţă" ale autorităţilor din România.

"În pofida eforturilor autorităţilor statului de a reduce fenomenul traficului şi consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, se constată în continuare proliferarea acestuia, precum şi creşterea numărului şi a frecvenţei cu care aceste substanţe ajung, în diferite moduri, să fie consumate în România. S-a constatat că substanţele au fost înlocuite foarte repede prin schimbarea formulei chimice a acestora, iar efectul scontat - referitor la diminuarea fenomenului - nu a fost obţinut. Din păcate, măsurile legislative adoptate nu reuşesc să ţină pasul cu ritmul foarte rapid în care noi tipuri de substanţe sau amestecuri ce nu sunt sub control sunt introduse pe piaţă, astfel că măsurile de combatere scontate nu au fost pe măsura aşteptărilor", se arată în ordonanţă.

Autorităţile se justifică arătând că, în proliferarea fenomenului pe teritoriul României, sunt implicate grupări de criminalitate organizată care participă activ în distribuţia şi vânzarea acestor substanţe în orice mod posibil, membrii grupărilor pozând iniţial în tineri "întreprinzători" ce aveau soluţii inovative de luptă împotriva sistemului pentru promovarea unor soluţii alternative şi legale de distracţie, dar stabilind ulterior legături puternice infracţionale cu alte grupuri de criminalitate organizată din ţară şi state precum Belgia, Olanda, Marea Britanie şi Germania.

"Sumele de bani obţinute din această activitate sunt imense, un exemplu semnificativ fiind acela al unui «magazin de vise» care, în perioada 2009-februarie 2010, putea obţine în medie, într-o lună, încasări de aproximativ 65 000 euro", se mai arată în document.

În 2011, după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea altui element chimic permis de lege, premierul de atunci, Emil Boc, declara că fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici