Mateeşti: Apa pârâului Târăia, preluată prin conducte
Localnicii din Mateeşti pe ale căror terenuri ar urma să fie deviat cursul pârâului Tărâia nu vor să renunţe la proprietăţi, astfel că autorităţile au găsit ca soluţie de avarie montarea unor conducte de mari dimensiuni care să preia apa în cazul în care halda de steril va obtura albia acestuia.
Mateeşti: Apa pârâului Târăia, preluată prin conducte
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Anamaria Tănase, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că singura soluţie pentru rezolvarea problemei este devierea cursului pârâului. Ea însă nu poate fi pusă în practică din cauză că ar trebui folosite terenuri aflate în posesia unor locuitori ai comunei, aceştia refuzând să le cedeze.
"În aceste condiţii, ca o soluţie pe termen foarte scurt s-a decis curăţarea cursului de apă şi instalarea unor conducte de trei metri diametru prin care apa să poată trece chiar şi dacă terenul va continua să alunece. Astfel, dacă halda va continua să astupe albia pârâului, apa va trece prin conducte", a declarat sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Potrivit acesteia, soluţia este viabilă însă numai pe termen "foarte scurt". "Cel mai probabil Guvernul va stabili dacă se impune exproprierea prin HG a proprietarilor respectivelor terenuri, pentru ca apoi să fie schimbat cursul apei", a precizat purtătorul de cuvânt al ANAR.
Atât pentru instalarea ţevilor, cât şi pentru devierea viitoare a pârâului, în măsura în care aceasta se va realiza, lucrările vor fi făcute de societatea Aquacon Proiect SA Sibiu, care va transmite devizele cu costurile lucrărilor către Direcţia Apelor Olt. Proiectele pentru lucrări vor fi predate până la sfârşitul lunii februarie.
"Experţii noştri au recomandat efectuarea unor lucrări de anvergură pentru stabilizarea permanentă a haldei. Lucrările de eliminare a excesului de umiditate şi, prin acestea, de stabilizare a haldei sunt absolut necesare pentru stoparea alunecării", a mai spus oficialul ANAR.
Începând de sâmbătă, şapte case din satul Turceşti, comuna Mateeşti, au fost distruse de alunecările de teren de halda de steril, 12 persoane fiind evacuate din locuinţe. O familie s-a mutat într-o altă casă deţinută tot în zonă, o altă familie a fost mutată în şcoala din Turceşti, două familii au fost mutate la rude, iar cele două familii evacuate marţi au mers tot la rude.
Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, a înaintat cu peste şapte metri, în noaptea de marţi spre miercuri, ajungând la câteva zeci de metri de o a opta locuinţă, care nu a fost încă evacuată, deşi oamenii şi-au făcut deja bagajele.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO