Maternitatea Cantacuzino: Am refuzat peste 60 de copii născuţi prematur, din cauza lipsei locurilor/ România încă are cel mai mare grad de mortalitate infantilă din Europa

Şeful secţiei de neonatologie a maternităţii Cantacuzino, Adrian Crăciun, a declarat, cu ocazia Zilei Prematurului, că a fost nevoit să refuze, anul acesta, peste 60 de cazuri de naşteri premature, din cauza capacităţii insuficiente. Anual, în România, se nasc peste 20.000 de copii prematuri.

Urmărește
1247 afișări
Imaginea articolului Maternitatea Cantacuzino: Am refuzat peste 60 de copii născuţi prematur, din cauza lipsei locurilor/ România încă are cel mai mare grad de mortalitate infantilă din Europa

Maternitatea Cantacuzino: Am refuzat peste 60 de copii născuţi prematur, din cauza lipsei locurilor/ România încă are cel mai mare grad de mortalitate infantilă din Europa

"Copiii prematuri se dezvoltă ca oricare alt copil, doar că ei au nevoie de ajutor în primele ore ale naşterii. Când te naşti la 1.000 de grame, eşti cât mâna, nu ai anticorpi, plămânii nu sunt dezvoltaţi, dar aceşti copii luptă şi noi luptăm alături de ei. Din păcate, nu supravieţuiesc toţi, dar cei care reuşesc sunt cei mai mari luptători. Cel mai mic pacient al nostru a fost o fetiţă, Maria, s-a născut la 24 de săptămâni şi avea 600 de grame, şi acum are 3 ani şi merge la gradiniţă şi este un copil absolut normal", a declarat şeful secţiei de neonatologie a maternităţii Cantacuzino, Adrian Crăciun.

Medicul a explicat că lipsa spaţiului din secţia de neonatologie l-a determinat să refuze zeci de naşteri premature.

"Avem un proiect prin care vrem să extindem secţia de la 9 la 15 locuri. Nu va fi o investiţie foarte mare, dar va fi nevoie de personal. De la începutul anului, avem aproape 20 de copii prematuri primiţi şi 60 refuzaţi pentru că nu avem unde să îi internăm. Mămicile, pentru a evita o naştere prematură, trebuie să meargă la medici, din păcate, la noi în ţară, una din cinci mămici nu este văzută de niciun medic pe durata sarcinii. Copiii prematuri trebuie să se nască în maternităţi", a precizat Crăciun.

Un copil prematur a fost şi Alexandru, care în urmă cu nouă ani a fost adus pe lume la doar 25 de săptămâni şi cântărea doar 800 de grame.

"În urma unor fertilizări in vitro am reuşit să rămân însărcinată. Am avut o sarcină cu probleme, am stat tot timpul la pat, iar la cinci luni şi jumătate am avut un avort spontan, practic l-am născut pe Alexandru, care a avut 800 de grame la naştere, a stat intubat aproape o săptămână. Medicii mi-au dat şanse de 50%, maternităţile noastre nefiind, la momentul respectiv, foarte bine dotate, este greu să salvezi un copil. Sarcina mea a fost gemelară, dar fratele lui nu a supravieţuit decât o lună şi jumătate, pentru că a făcut hemoragie cerebrală", a povestit mama lui Alexandru, Valeria.

Acum, Alexandru este un copil perfect sănătos, merge la şcoală, face înot şi tenis.

În ţara noastră, anual, se nasc peste 20.000 de copii prematuri, dar cele mai multe maternităţi nu sunt pregătite pentru a oferi ajutor acestor copii. ONG-urile depun eforturi foarte mari pentru a echipa maternităţile cu echipamente moderne.

"Maternităţile se luptă cu lipsa capacităţii, avem doar 50% din capacitatea de a îngriji prematurii, care se nasc sub 1.000 de grame. Este important să ajutăm la extinderea capacităţii secţiilor deja existente. Trebuie să aducem echipamente de ultimă generaţie pentru că acestea asigură supravieţuirea şi dezvoltarea foarte bună a copiilor. Noi investim şi în educaţia mamelor. Noi lucrăm în 28 de comunităţi rurale pentru a ajuta mamele, prin suport socio-medical, să îşi controleze sarcina, să se hrănească mai bine, vom investi în pregătirea cadrelor medicale pentru a acorda ajutor în prima oră după naşterea copilului. În maternităţi, ne confruntăm cu lipsa meselor de resuscitare, incubatoarelor şi multe alte echipamente esenţiale. Am văzut maternităţi în care stau câte doi copii într-un incubator sau ventilaţia respiratorie se face manual", a precizat preşedintele Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Salvaţi Copiii România a ajutat la dotarea a 76 de maternităţi din 38 de judeţe, cu 380 de echipamente pentru care s-au investit peste 3 milioane de euro, astfel aproximativ 31.000 de copii putând fi salvaţi.

România încă are cel mai mare grad de mortalitate infantilă din Europa, chiar dacă rata a scăzut în ultimii ani de la 10,1‰, la 7,4 ‰ , tot suntem peste media europeană, care este de 3,5 ‰ .

Sâmbătă a avut loc cea de a treia ediţie a "Zilei Prematur", organizată de către Maternitatea Cantacuzino, la care au participat peste 80 de copii, care au fost născuţi prematur.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici