Mazăre: M-am săturat să duc viaţa asta, cu geanta la uşă în fiecare dimineaţă. Renunţ la Primărie

Primarul Radu Mazăre a spus, miercuri, că s-a săturat să fie hăituit şi să aştepte în fiecare dimineaţă cu geanta la uşă, în eventualitatea că ar putea fi reţinut, precizând că este hotărât să renunţe la conducerea Primăriei Constanţa cât mai curând, pentru că nu îşi mai poate desfăşura activitatea.

Urmărește
1517 afișări
Imaginea articolului Mazăre: M-am săturat să duc viaţa asta, cu geanta la uşă în fiecare dimineaţă. Renunţ la Primărie

Mazăre: M-am săturat să duc viaţa asta, cu geanta la uşă în fiecare dimineaţă. Renunţ la Primărie (Imagine: Alexandru Hoja/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Constanţa a venit la arestul Poliţiei Capitalei pentru a-şi lua actele şi geanta pe care o avea luni, când a fost reţinut, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a lui Radu Mazăre, însă instanţa supremă a decis, miercuri, ca primarul să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Radu Mazăre a spus că a durat mai mult de opt ore ca judecătorul să ia o decizie, în condiţiile în care acuzaţia pe care i-o aduc procurorii este că luat mită nouă milioane de euro.

"Decizia a fost dată la 2 noaptea şi a durat mai mult de 8-9 ore să ia o decizie. E o cauză destul de complexă, complicată, cu achiziţii, cu hotărâri de consiliu, cu legi, cu controale. Sigur că e de apreciat când te bagă cineva la beci, acuzându-te că ai luat nouă milioane de euro şi prejudiciu alte zeci de milioane, iar tu ieşi pentru lipsă de probe. E o decizie importantă şi asumarea ei", a adăugat primarul municipiului Constanţa.

Întrebat dacă se aşteaptă la noi reţineri sau la condamnări, Radu Mazăre a spus că s-a obişnuit: "Nu vedeţi că vin cu gentuţa? Nu mă aştept la condamnări, însă vreau să spun că de 10 ani sunt căutat şi hăituit, şi m-am săturat".

Întrebat dacă ia în calcul o ieşire din politică sau plecare de la conducerea Primăriei Constanţa, Radu Mazăre a spus că este hotărât să renunţe cât mai curând.

"Am şi eu viaţa mea şi nu m-a câştigat nimeni ca să fiu hăituit în halul ăsta. Pentru absolut orice lucru. Nu mai acuz procurorii, dar ştiţi foarte bine că e procurorul care şi anul trecut m-a reţinut şi, tot aşa, am fost eliberat, din lipsă de probe. În condiţiile în care fiecare angajat al Primăriei este chemat aici şi în altă parte, adică de alte direcţii ale DNA, de alte secţii, şi este întrebat «te-a pus primarul să faci», eu nu mai pot să-mi fac activitatea. Consider că sunt o ţintă, că sunt un trofeu şi vreau şi eu să traiesc. Nu m-a câştigat nimeni ca să duc viaţa asta, cu geanta la uşă în fiecare dimineaţă, mă ia sau nu mă ia. Aşa că, sunt hotărât să renunţ foarte, foarte curând. Nu aş da un termen, dar curând, nu îmi face plăcere, nu mai pot să îmi desfăşor activitatea şi nu mai vreau, m-am săturat să stau cu geanta la uşă", a mai spus Radu Mazăre.

Primarul Constanţei a precizat că a venit la arest să îşi ia hainele, buletinul şi să îi salute "pe băieţii de acolo". Întrebat dacă nu le lasă colegilor de celulă hainele sale, Mazăre a spus că nu s-a gândit, dar ar putea face asta, însă trebuie să vadă dacă îi permite regulamentul.

"Nu ştiu, pentru că e un regim foarte strict. Faptul că ai o sticlă de apă din care să bei este un lucru extraordinar. Eu, de exemplu, am plecat la instanţă ieri şi nu am avut o sticlă de apă la mine. Nu am luat-o şi am jinduit tare mult după ea. Viaţa te tăvăleşte şi te învaţă să te bucuri de orice moment. Nu vreau să fac comparaţie şi să mă bucur de răul nimănui, dar ieri am fost judecat pentru că am fost reclamat de un domn care a fost judecat, la rândul lui, ieri", a adăugat primarul.

Radu Mazăre a mai spus că în arest sunt condiţii foarte grele, dar oamenii de acolo se comportă admirabil.

"Discutam cu un băiat din celulă, care mai fusese închis în Franţa şi îmi spunea că nu are nicio legătură ce este aici cu ce este acolo. Nu spune nimeni că trebuie să beneficiezi de hotel, dar condiţiile sunt inumane, sunt ca pe vremuri", a mai spus Mazăre.

Decizia luată miercuri de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de cercetare în libertate a lui Radu Mazăre, poate fi contestată de procurorii DNA la instanţa supremă.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut emiterea unui mandat de arestare şi pe numele omului de afaceri Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită, însă instanţa a respins şi această solicitare. Sorin Strutinsky este arestat în altă cauză.

Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi două fapte de conflict de interese.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Şi în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, era în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi. În prezent, omul de afaceri este arestat şi judecat în dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat că a primit aproximativ 2 milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare.

Astfel, Mazăre este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de DNA Bucureşti, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, precizând că acuzaţiile sunt diferite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici