- Home
- Social
- CONSTANŢA, (16.05.2014, 16:43)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mazăre s-a întâlnit cu sindicalişti de la Administraţia Portului Constanţa care i-au spus că se tem că îşi vor pierde slujbele
Primarul Constanţei Radu Mazăre s-a întâlnit, vineri, cu sindicalişti şi cu conducerea Administraţiei Portului Constanţa, angajaţii portului spunând că se tem că îşi vor pierde locurile de muncă dacă statul nu va mai fi majoritar în Portul Constanţa, edilul susţinând că acest lucru nu se va întâmpla
Urmărește
245 afișări
Mazăre s-a întâlnit cu sindicalişti de la Administraţia Portului Constanţa care i-au spus că se tem că îşi vor pierde slujbele (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Radu Mazăre s-a întâlnit, vineri, la sediul Primăriei Constanţa, cu reprezentanţi ai Sindicatului Lucrătorilor din Administraţia Portului Constanţa şi cu conducerea APM.
La finalul întrevederii, vicepreşedintele sindicatului, Ştefan Grigorie, a declarat jurnaliştilor că angajaţii din Portul Constanţa se opun "acordării unui pachet suplimentar de acţiuni către municipalitate", în primul rând temându-se că ar putea să îşi piardă locurile de muncă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
"Ne-am opus şi încă ne opunem la acţiunea pe care o doreşte domnul ministru Şova, la acordarea unui pachet suplimentar de acţiuni către municipalitate. Avem temerile noastre. În primul rând, păstrarea locurilor de muncă, teama că nu vor mai fi bani pentru investiţii, că statul dacă îşi ia mâna după Portul Constanţa, ce urmează nu se ştie, până acum am avut oarecare siguranţă prin nişte contracte de muncă bine făcute. Intervenţia primăriei în managementul companiei ne face să ne temem, pe moment. Domnul primar ne-a expus în linii mari cam ce gândeşte dânsul, cam ce vrea vizavi de Portul Constanţa sau ce vrea de la Portul Constanţa", a afirmat Ştefan Grigorie.
El a mai spus că angajaţii Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa vor fi informaţi despre rezultul acestei discuţii, iar săptămâna viitoare va mai exista o întâlnire între sindicaliştii APM şi primarul Radu Mazăre.
Ştefan Grigorie a precizat că Sindicatul Lucrătorilor din Administraţia Portului Constanţa are aproximativ 460 de membri, adică jumătate din numărul total al angajaţilor APM, în cadrul acestei instituţii existând încă un sindicat.
La rândul său, primarul Radu Mazăre a declarat, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicaliştilor, că înţelege teama oamenilor că şi-ar putea pierde locurile de muncă, dar că interesul său este acelaşi cu al angajaţilor, respectiv ca portul să meargă bine şi să se dezvolte în continuare.
"Le-am explicat că suntem de aceeaşi baricadă, că noi, eu personal şi Consiliul Local, am avut întotdeauna un dialog şi o înţelegere şi o aplecare pentru oameni, am apărat sindicatul de câte ori am putut. Conduc oraşul de 14 ani, nu am avut probleme cu sindicatele. Interesul meu şi al Consiliului Local este să crească traficul, investiţiile şi locurile de muncă. Interesul nostru este ca tarifele să fie actualizate şi să nu se mai decidă prin hotărâri guvernamentale nivelul chiriilor, ci ele să fie la nivelul pieţei ca să fie un mediu concurenţial pentru toţi, asta ar însemna ca şi încasările la Administraţia Portului să fie crescute şi salariile lor să aibă de unde să fie plătite", a afirmat Radu Mazăre.
El a mai spus că municipalitatea are un interes mai mare ca portul să funcţioneze bine decât un ministru al Transporturilor şi că investiţiile importante care se fac aici nu vor fi afectate de structura acţionariatului.
"În ceea ce priveşte investiţiile care se fac în Portul Constanţa ele sunt de două tipuri: investiţia pe care o face statul în infrastructura lui şi în proprietatea statului şi sunt investiţii foarte mari şi cu fonduri europene şi care nu sunt afectate de structura acţionariatului şi investiţii făcute de APM unde putem conveni împreună cât anume rămâne pentru dezvoltare, cât rămâne să se împartă dividende. Maioul e mult mai aproape decât cămaşa. Eu sunt primar aici. Dacă ministrul la Bucureşti e cineva din nu ştiu ce zonă a ţării, mai puţin e interesat sau deranjat dacă merge bine sau nu merge bine portul sau dacă acolo s-au luat decizii proaste", a explicat primarul Constanţei.
El a precizat că este posibil ca în viitor, după realizarea acestui transfer de acţiuni, zona veche a portului să fie transformată într-una turistică, să apară cafenele, restaurante aşa cum se întâmplă şi în alte porturi europene.
Mazăre a mai spus că doreşte să aibă discuţii şi cu celelalte sindicate din port şi cu operatorii portuari pentru a afla de ce se opun acestui transfer.
El a precizat că până acum invitaţiile verbale lansate operatorilor portuari au rămas fără rezultat, urmând să transmită şi unele scrise.
De asemenea, a afirmat că la începutul săptămânii viitoare va merge în port pentru a sta de vorbă cu sindicaliştii care au anunţat că vor protesta în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime.
"Am transmis invitaţii şi celorlalte sindicate din port. Aştept să văd dacă doresc să stea de vorbă cu mine. Dacă nu, merg eu la ei când pichetează, să vedem ce argumente au ei, dacă sunt contraargumente, să vedem care e problema, că eu tot nu înţeleg care este problema", a afirmat Mazăre.
El a mai precizat că nu a avut, nu are şi nici nu va avea afaceri personale în Portul Constanţa.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a declarat, joi după-amiază, într-o conferinţă de presă, că angajaţii portului vor protesta săptămâna viitoare faţă de procedura de transfer a 13 la sută din acţiunile APM către Consiliul Local Constanţa.
Protestele vor avea loc luni, marţi şi miercuri, urmând să fie reluate apoi după alegerile europarlamentare. Protestele vor avea loc în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, între orele 7.00 şi 9.00.
El a precizat că în cazul în care acest demers nu va avea succes, sindicaliştii nu exclud chiar oprirea lucrului în Portul Constanţa. Ei se opun modificării structurii acţionariatului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa şi doresc ca statul să rămână în continuare majoritar.
Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.
În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe