- Home
- Social
- CONSTANŢA, (03.04.2015, 17:47)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mazăre, trimis în judecată în dosarul privind subevaluarea unor terenuri. Prejudiciul - 4 milioane de euro
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată de DNA Constanţa în dosarul în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanţa a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.
Urmărește
665 afișări
Mazăre, trimis în judecată în dosarul privind subevaluarea unor terenuri. Prejudiciul - 4 milioane de euro (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Constanţa, în 12 octombrie 2004, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/metrul pătrat, a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 metri pătraţi, situat în staţiunea Mamaia. Astfel, el a provocat Primăriei Constanţa un prejudiciu de 1.104.884 euro şi, totodată, au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului terenului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
În 28 februarie 2007, primarul Constanţei şi-ar fi îndeplinit din nou în mod defectuos atribuţiile de serviciu, vânzând, la un preţ scăzut, alte două terenuri aparţinând Primăriei Constanţa, unul de 11.890 metri pătraţi, iar celălalt de 502,81 metri pătraţi, în acest caz prejudiciul produs municipiului Constanţa fiind de 2.971.420 de euro.
Conform DNA, Radu Mazăre ar fi stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă de 11.890 de metri pătraţi de teren din staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina Gina Hortolomei-Moscu, inculpată şi ea în acelaşi dosar.
În 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei-Moscu şi SC Mehmetoglu SRL au cumpărat de la RAEDPP Constanţa un alt teren, în suprafaţă de 502,81 metri pătraţi, ştiind că preţul era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante tot de Hortolomei-Moscu. Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestora.
Citeşte şi:
Frate al lui Radu Mazăre, despre arestarea acestuia: A fost o surpriză, dar suntem pregătiţi psihic
Citeşte şi:
Darius Vâlcov şi Radu Mazăre, ARESTAŢI PREVENTIV
De asemenea, Radu Mazăre mai este acuzat şi că, după trimiterea sa în judecată, în octombrie 2008, împreună cu Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica şi Nora Alina Chircă, dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, primarul Constanţei, deşi avea obligaţia legală, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.
În acelaşi dosar, Radu Mazăre mai este acuzat şi de faptul că Primăria Constanţa nu a executat o hotărâre definitivă a instanţei.
”În intervalul de timp dintre 17 martie 2009, data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. 20821/20.11.2008, şi până în prezent, inculpatul Radu Mazăre, cu ştiinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept cele două imobile”, se mai precizează în rechizitoriul procurorilor anticorupţie constănţeni.
Potrivit acestora, nici Primăria Constanţa şi nici Ministerul Finanţelor Publice nu au comunicat până în prezent dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi li s-a cerut acest lucru.
În acest dosar, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a lui Radu Mazăre, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu, şi a Sorinei Gina Hortolomei-Moscu, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru două infracţiuni de spălare a banilor. Au fost trimise în judecată şi SC Mehmetoglu SRL, pentru două infracţiuni de spălare a banilor, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru spălare a banilor. De asemenea, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra celor două terenuri din Mamaia vândute către Sorina Gina Hortolomei-Moscu.
Dosarul a fost trimis Tribunalului Constanţa cu propunere menţinere a măsurilor asigurătorii.
Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de DNA Bucureşti, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, precizând că acuzaţiile sunt diferite.
În 6 februarie, Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA Constanţa au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre, pentru abuz în serviciu.
În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arăta că, în 24 octombrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, din care făceau parte: primarul Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
"De la acea dată şi până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea", susţineau procurorii DNA.
În acest dosar, Radu Mazăre a fost audiat la DNA Constanţa în 6 februarie, dar şi în 20 martie. El spunea că în cazul celor două terenuri este vorba despre vânzări stabilite de Consiliul Local (CL) Constanţa, evaluate de un evaluator şi negociate, "nu sub valoarea evaluării", de către o comisie a CL.
"După ce cetăţeanul semna cu comisia Consiliului Local şi plătea avansul, primarul semna contractul. (...) Şi acolo sunt acuzat eu, nimeni altcineva: nici evaluator, nici consilieri locali, nici nimeni", afirma Radu Mazăre.
DNA a cerut Consiliului Local Constanţa să se constituie parte civilă în acest dosar al lui Radu Mazăre, însă după ce consilierii au supus la vot cererea rezultatul a fost neconcludent, înregistrându-se mai multe abţineri, chiar din partea consilierilor PSD, decât voturi "pentru" sau "împotrivă".
Şeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Constanţa, Irina Pânzariu, afirma, în şedinţa din 30 martie a Consiliului Local, că DNA îl anchetează pe Radu Mazăre pentru subevaluarea unui teren de 12.000 de metri pătraţi în zona Cazino Mamaia şi pentru subevaluarea altui teren la Club Castel tot în Mamaia, de 15.000 de metri pătraţi, ambele fiind vândute, primul în 2007, iar al doilea în 2004 şi că acele terenuri au fost vândute de către Consiliul Local.
"Procedura de vânzare a bunurilor a fost aprobată de Consilul Local. Tot Consiliul Local a aprobat şi vânzarea celor două terenuri şi tot prin hotărâre de Consilucomisia de vânzare a fost mandatată să-şi însuşească în numele Consiliului Local întreaga documentaţie care stă la baza acestor vânzări, cât şi raportul de evaluare", a explicat Irina Pânzariu, care a menţionat că preţul de vânzare a fost stabilit pe baza unui raport de evaluare.
Viceprimarul Decebal Făgădău a cerut, în cadrul şedinţei, să nu se constituie parte civilă Consiliul Local, în timp ce Sorina Tusa, consilier PNL, a solicitat ca CLM să se constituie parte civilă în acest dosar.
Votul a fost unul strâns, şase consilieri au fost "pentru”, şase au votat “împotrivă”, iar 11 s-au abţinut, printre aceştia fiind şi consilieri PSD. În această situaţie, proiectul nu a fost aprobat, nici nu a fost respins, ci practic nu s-a adoptat nicio hotărâre.
Radu Mazăre este urmărit penal de DNA în mai multe dosare, iar în prezent se află în arest preventiv.
Instanţa supremă a decis definitiv, joi, ca primarul Constanţei, Radu Mazăre, să fie arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Frate al lui Radu Mazăre, despre arestarea acestuia: A fost o surpriză, dar suntem pregătiţi psihic
Citește și: Darius Vâlcov şi Radu Mazăre, ARESTAŢI PREVENTIV
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe