Mazăre va face recurs la decizia ICCJ de a fi cercetat în continuare sub control judiciar

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, miercuri, că va face recurs la decizia de marţi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care i-a respins solicitarea de ridicare a măsurii controlului judiciar, el urmând să-l depună după apariţia motivării instanţei.

Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului Mazăre va face recurs la decizia ICCJ de a fi cercetat în continuare sub control judiciar

Radu Mazăre (Imagine: Alexandru Raita/ Mediafax Foto)

"Aşteptăm motivaţia judecătoarei, după care vom face recurs săptămâna viitoare, tot la Înalta Curte", a spus Radu Mazăre.

De asemenea, primarul a susţinut că, printr-o comisie rogatorie, România a cerut statului Liechtenstein să folosească documente dintr-un alt dosar al lui Elan Schwartzenberg decât cel în care Mazăre este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern.

”În comisia rogatorie, România a fost solicitat statului Liechtenstein dreptul de a folosi documentele din dosarul pe care ei îl aveau al lui Elan Schwartzenberg care priveşte Realitatea şi transferul unor sume de bani dintr-o companie care era în Liechtenstein, dreptul de a-l folosi împotriva mea, a lui Mazăre Alexandru, a lui Elan Schwartzenberg şi al Lizetei Haralambie. De la Liechtenstein a venit un răspuns de la minister ca urmare a unei hotărâri de instanţă dată în camera din statul Vaduz de către judecătorul de acolo şi care spune că permite folosirea documentelor respective împotriva lui Radu Mazăre şi a lui Elan Schwartzenberg”, a afirmat primarul Constanţei.

De asemenea, el a menţionat că documentele respective nu putea fi utilizate în cazul altor persoane sau dacă urmărirea penală ar fi fost extinsă.

”Dacă vreţi să extindeţi urmărirea penală în afara faptului pe care l-aţi solicitat, respectiv luarea de mită, trebuie să ne cereţi permisiunea iar printr-o comisie rogatorie. Dacă vreţi să faceţi împotriva altor persoane, trebuie să ne cereţi permisiunea, lucru pe care procurorii români nu l-au făcut, respectiv utilizând documentele împotriva lui Alexandru Mazăre, că spun că şi el este suspect, că a primit banii prin cont şi e acuzat împreună cu mine că e complice. Mie mi-au extins şi pentru fals în declaraţii folosindu-se de respectivele înscrisuri fără să respecte condiţia”, a afirmat primarul.

El a precizat că avocatul său a sesizat autorităţile din Liechtenstein despre această situaţie, iar Ministerul Justiţiei din ţara respectivă a înaintat un protest oficial Ministerului Justiţiei din România în legătură cu această situaţie, aşteptând un răspuns în următoarele două luni.

”Judecătorul din Liechtenstein a luat cunoştinţă de această încălcare, a trimis un document în acest sens Ministerului de Justiţie din Liechtenstein, care a înaintat un protest oficial României. De ce au fost folosite datele din comisia rogatorie, date statului român sub condiţia precizată, împotriva altor persoane şi de ce s-a extins fără să li se ceară permisuiunea? Iar statul român trebuie să răspundă acestui protest oficial pentru că cei din Liechtenstein au dat un termen de două luni. Cu alte cuvinte, procurorii în acest caz în ceea ce mă priveşte pe mine, extinzând au comis un abuz pentru că nu le permitea comisia rogatorie acceptată de către cei din Liechtenstein”, a mai declarat Radu Mazăre.

El a mai spus că intenţionează să dea în judecată statul român pentru că ar fi fost reţinut în baza unor probe nelegale, dar că va face acest lucru după răspunsul Ministerului de Justiţie din România către cel din Liechtenstein.

“Am discutat cu avocaţii şi după ce va răspunde ministerul, după ce va face anchetă Ministerul de Justiţie, care trebuie să răspundă oficial Ministerului de Justiţie din Liechtenstein privitor la protest, ca să poată să răspundă va trebui să facă o anchetă, să vadă ce s-a întâmplat. După ce vor trimite răspunsul respectiv, atunci probabil că o să dau şi eu în judecată statul român. În mod categoric asta va face domnul Morgenstern, care nu a fost vizat în niciun fel de comisia rogatorie, nici măcar nu s-a cerut pentru el, nu că nu s-a obţinut”, a menţionat primarul Constanţei.

ICCJ a respins, marţi, cererea primarului Radu Mazăre de ridicare a măsurii controlului judiciar în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

Radu Mazăre trebuie astfel să respecte în continuare toate obligaţiile care i-au fost impuse prin măsura controlului judiciar, respectiv: să se prezinte la procurori, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţă ori de câte ori este chemat; să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa; să se prezinte la Poliţia Municipiului Constanţa în zilele stabilite în programul de supraveghere sau când este chemat; să nu părăsească ţara.

Cererea lui Radu Mazăre trebuia să se judece luni, însă ICCJ a stabilit un nou termen pentru marţi, după ce magistratul Rodica Cosma, căreia îi fusese repartizat dosarul, s-a abţinut să judece, pe motiv că tot ea a respins anterior propunerea procurorilor DNA de arestare a primarului Constanţei, în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă". Astfel, dosarul a fost repartizat aleatoriu unui alt judecător, care marţi a dat o decizie în această cauză.

În dosarul locuinţelor sociale "Henri Coandă", primarul Constanţei este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul pentru construirea caselor. Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

Transferul banilor de la Morgenstern către fraţii Mazăre, în acest dosar fiind vizat şi Alexandru Mazăre, s-a făcut, în trei tranşe, printr-o firmă a lui Schwartzenberg, operaţiunile fiind justificate ca onorarii (fees), susţineau anchetatorii.

Informaţiile legate de traseul banilor au rezultat din analiza documentelor bancare, a ordinelor de plată şi a extraselor aferente conturilor deţinute de Melici Management Inc, beneficiar real Elan Schwartzenberg, de la banca LGT Bank din Liechtenstein.

"Aceste documente au fost obţinute într-o altă cauză aflată în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă, în baza comisiei rogatorii cu autorităţile judiciare din Liechtenstein efectuate în prezenta cauză, s-a obţinut acordul de folosire a acestor documente", afirmau procurorii DNA care instrumentează dosarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici