Într-un comunicat de presă redactat şi remis agenţiei MEDIAFAX de Laurenţiu Tănase, teolog şi membru al Colegiului CNSAS, se precizează că, în urma unei întâlniri între acesta şi patriarhul Daniel, Prea-Fericitul a spus că va introduce problema deconspirării clericilor pe ordinea de zi a primei şedinţe a Sfântului Sinod al BOR.
"PF Daniel a manifestat deschidere şi interes pentru dialog instituţional şi a apreciat ca benefică prezenţa domnului Laurenţiu Tănase la aceste discuţii, Patriarhul asigurând membrii Colegiului CNSAS de interesul său ca trecutul recent al unui regim dictatorial şi ateu, care a obligat Biserica Ortodoxă şi celelalte culte la acte extreme de supravieţuire, să fie cunoscut cu toate atrocităţile lui, tocmai pentru a nu fi repetat. În acest sens a reamintit despre decizia recentă a Sinodului BOR din februarie 2007 de a se organiza o echipă de cercetători care să studieze dosarele ierarhilor şi clericilor, dosare aflate în arhiva CNSAS. În acelaşi timp a ţinut să precizeze că va introduce acest subiect important pe ordinea de zi a primului Sinod al BOR, care se va desfăşura în perioada 22-23 octombrie 2007", se precizează în comunicatul citat.
În cursul întâlnirii, PF Daniel a susţinut că, în raporturile cu CNSAS, Biserica nu doreşte conflict, ci "respect reciproc".
Ca membru al Colegiului CNSAS, Laurenţiu Tănase l-a asigurat pe patriarh că, în opinia membrilor Colegiului, prin audierile şi deciziile luate în ultimele săptămâni în cazul unor ierarhi ortodocşi nu se intenţionează nici umilirea şi nici discreditarea Bisericii ca instituţie fundamentală a culturii şi spiritualităţii româneşti, ci simpla aplicare a prevederilor Legii după care funcţionează CNSAS.
Tănase i-a sugerat patriarhului că prezenţa ierarhilor invitaţi la CNSAS le-ar fi benefică, însă PF Daniel a răspuns că, în absenţa unei decizii oficiale a Sfântului Sinod într-un sens sau în altul, fiecare cleric este liber să decidă dacă va merge sau nu la audieri.