„Conducerea s-a retras ca să găsescă soluţii. Este dovada că avem dreptate”, a spus Ionescu.
El nu a putut preciza dacă există trasee RATB pe care nu se mai circulă, dar a spune că a primit informaţii despre mai multe mijloace de transport în comun care s-au retras la depouri.
„Nu ştiu dacă au fost retrase total autovehiculele de pe o anumită linie, dar am auzit că s-ar fi retras multe mijloace de transport”, a adăugat Ionescu.
Liderul sindical a mai spus că ceea ce li s-a cerut şoferilor odată cu introducerea transportul de noapte este exagerat.
„Ceea ce ni s-a cerut era exagerat. Un şofer de RATB care locuieşte în Piaţa Reşiţa şi merge la autobaza Ferentari străbate distanţa în câteva minute. El trebuie însă să plece de acasă şi să meargă mai întâi la Piaţa Unirii şi de acolo în Ferentari. Un circuit inutil”, a mai spus Ionescu.
Aproximativ 200 de şoferi şi vatmani protestează, vineri, la sediul RATB, nemulţumiţi de introducerea traseelor de noapte, ei amenimnţând cu greva dacă nu li se va asigura transportul către casă la finalul programului de noapte.
Protestatarii cer conducerii RATB să menţină şi autobuzele care îi transportau la serviciu până la introducerea traseelor de noapte.
Unii şoferi şi vatmani s-au retras de pe trasee în depouri, declanşând un protest spontan ca urmare a deciziei conducerii RATB.
Directorul Regiei Autonome de Transport în Comun, Adrian Criţ, a declarat că i-a invitat la discuţii pe sindicalişti şi că îi aşteaptă pe liderii cu care să poată discuta această situaţie.
„Ceea ce fac ei este total ilegal”, a spus Criţ.
El a precizat că sindicaliştii solicită să li se asigure transportul până la locuinţă, după terminarea programului de noapte.
Şoferii din RATB nu au fost informaţi în prealabil cu privire la decizia conducerii Regiei de a înfiinţa cele 23 de trasee de noapte cu autobuzul, susţin reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB).
„Dacă bucureştenii au solicitat în masă apariţia acestui serviciu, rămâne să vedem pe parcurs. Ceea ce ne-a bulversat pe toţi, ne referim aici la conducătorii auto din RATB, este că fără nicio informare prealabilă, ca să nu mai vorbim de o minimă comunicare cu sindicatele, am fost puşi în faţa faptului împlinit, astfel că, începând de vineri, 15 iulie, conducătorii auto vor fi nevoiţi să apeleze la aceste trasee de noapte pentru a veni la serviciu”, spun sindicaliştii într-un comunicat transmis, vineri.
Potrivit acestora, acest demers înseamnă practic dublarea timpului deplasării, „ceea ce nu face altceva decât să creeze un disconfort la care, din păcate, nu s-a gândit nimeni la luarea unei astfel de decizii”.
Sindicaliştii au solicitat o întâlnire cu directorul general al RATB, pentru a găsi, spun ei, soluţii acceptabile pentru ambele părţi. „În caz contrar, se cunosc reacţiile imprevizibile ale conducătorilor auto în astfel de situaţii, lucru de nedorit, presupunem, de către nimeni”, potrivit sursei citate.
Autobuzele vor circula de vineri noapte pe 23 de trasee, care vor avea terminalul central la Piaţa Unirii şi vor circula între orele 23.00-1.00 şi 5.00-6.00 la un interval de 30 de minute şi între orele 1.00-5.00 la 60 de minute, anunţa, miercuri, Regia Autonomă de Transport Bucureşti.