MECT a făcut repartizarea computerizată a preşedinţilor comisiilor de bacalaureat

Ministerul Educaţiei a realizat, luni, repartizarea computerizată a celor 811 preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat, selectaţi dintr-un total de 824 de cadre didactice universitare din ţară cu titlul academic de doctor şi funcţia didactică de cel puţin conferenţiar universitar.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului MECT a făcut repartizarea computerizată a preşedinţilor comisiilor de bacalaureat

MECT a făcut repartizarea computerizată a preşedinţilor comisiilor de bacalaureat (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), repartizarea computerizată a cadrelor didactice universitare pentru funcţiile de preşedinţi ai comisiilor judeţene de bacalaureat a avut loc în prezenţa membrilor Comisiei Naţionale a examenului de bacalaureat, la sediul MECT.

Repartizarea s-a efectuat cu ajutorul aplicaţiei electronice COMISBAC, realizată special în acest scop.

Prin această procedură a fost desemnat câte un preşedinte pentru cele 811 comisii existente la nivel naţional, dintr-un total de 824 de cadre didactice universitare cu titlul academic de doctor şi funcţia didactică de cel puţin conferenţiar universitar.

Propunerile care au alcătuit baza de date utilizată de aplicaţia MECT au venit de la rectoratele a 48 de universităţi acreditate sau autorizate.

Algoritmul de repartizare utilizează o listă a comisiilor şi o listă a cadrelor didactice din universităţi. În mod aleatoriu, sunt selectate, rând pe rând, o comisie şi un cadru didactic prin punerea lor în corespondenţă. În plus, este eliminată şi posibilitatea de repartizare a unui cadru didactic universitar în acelaşi centru ca şi anul trecut.

Criteriile de repartizare au ţinut cont de limba de predare, zona geografică de apartenenţă şi o apropiere cât mai mare a specializării cadrelor universitare cu specificul unităţilor de învăţământ arondate la respectivele comisii.

Din baza de date a MECT au fost excluse cadrele didactice care au depăşit vârsta de 65 de ani şi persoanele care au fost preşedinţi de comisii în anii precedenţi şi au avut abateri de la regulament.

După repartizarea preşedinţilor de comisii, lista acestora va fi aprobată de Comisia Naţională de Bacalaureat şi comunicată universităţilor de apartenenţă şi inspectoratelor şcolare judeţene. Ulterior, fiecare preşedinte de comisie va semna un protocol cu MECT prin care se obligă să asigure buna organizare şi desfăşurare e examenului, în caz contrar riscând sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2008 este programată între 23 iunie şi 9 iulie, iar a doua, între 18 august şi 1 septembrie.

Potrivit graficului, prima probă este proba orală la Limba şi literatura română (proba A) şi are loc în zilele de 23 şi 24 iunie. Urmează proba orală la Limba şi literatura maternă (proba C), în zilele de 24 şi 25 iunie, şi proba orală la Limba şi literatura modernă (proba B), în 25-26 iunie.

Din 27 iunie au loc probele scrise ale examenului de bacalaureat. Astfel, Limba şi literatura română (proba A) va avea loc în 27 iunie, Limba şi literatura maternă (proba C) în 30 iunie, proba obligatorie a profilului (proba D) în 1 iulie, o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (proba E) - scrisă sau practică - în 2 iulie, o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării (proba F) - scrisă sau practică - în 3 iulie.

În 5 iulie vor fi afişate rezultatele (până la ora 16.00) şi vor putea fi depuse contestaţii (între 16.00 şi 20.00). În perioada 7 – 8 iulie este programată rezolvarea contestaţiilor, iar în 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici