- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MECT cere părinţilor opţiuni realiste la admiterea în licee şi şcoli profesionale
Ministerul Educaţiei atenţionează părinţii că trebuie să facă opţiuni realiste la admiterea în licee şi şcoli profesionale, care începe joi, alegând instituţii la care media de admitere din anul precedent a fost cu cel mult un punct mai mare decât media de admitere a candidatului.
MECT cere părinţilor opţiuni realiste la admiterea în licee şi şcoli profesionale (Imagine: Mediafax Foto)
Elevii care au promovat clasa a VIII-a pot completa, asistaţi de părinţi şi diriginţi, în perioada 12 iunie - 20 iunie 2008 inclusiv, fişele de înscriere în vederea repartizării computerizate la liceu sau şcoli de arte şi meserii.
Înscrierea în licee sau în şcoli de arte şi meserii de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, compusă din media generală obţinută la tezele cu subiect unic (respectiv la examenul de capacitate, pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, ori la testele naţionale, pentru absolvenţii din promoţiile 2004-2007) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Ambele au o pondere de 50 la sută. Excepţie fac liceele sau clasele pentru care se susţin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se susţin probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru care se susţin şi probe de verificare a cunoştinţelor la limba maternă.
Personalul şcolii nu trebuie să influenţeze în niciun fel părinţii şi elevii în completarea opţiunilor, dar îi consiliază, prezentându-le toate informaţiile necesare, inclusiv riscurile completării unui număr insuficient de opţiuni sau ale alegerii unor opţiuni nerealiste, atenţionează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).
Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti organizează un Centru special de înscriere, pentru candidaţii proveniţi din alte judeţe, la şcoala cu clasele I-VIII numărul 1 „Sf.Voievozi”, cu sediul în strada Atelierului 25.
Comisia de Admitere atenţionează că nu sunt admise decât fişele editate în anul 2008. Elevul beneficiează de consiliere în Centrul special de înscriere şi are la dispoziţie broşura „Admiterea – 2008”, editată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Opţiunile vor fi completate la centrul special de înscriere şi nu la şcoala de provenienţă. Candidatul va fi însoţit de părinte tutore.
Elevul, împreună cu dirigintele şi părinţii, trebuie să verifice corectitudinea datelor personale înscrise pe fişă: numele, media claselor V-VIII şi media tezelor cu subiect unic. Eventualele erori trebuie semnalate imediat conducerii şcolii si remediate.
Pe fişa care trebuie depusă, până cel târziu în data de 20 iunie, se completează apoi opţiunile, în ordinea intereselor, preferinţelor si aptitudinilor elevilor. Algoritmul de repartizare ordonează elevii după medii şi îi repartizează în această ordine pe baza opţiunilor exprimate. Fiind o admitere computerizată, media este cea care primează.
Pentru a spori şansele de reuşită, se recomandă completarea unui numar cât mai mare de opţiuni. Completarea şi stabilirea ordinii opţiunilor se fac prin consultarea prioritară a informaţiilor privind numărul de locuri disponibile şi ultima medie de admitere din anii precedenţi. În acest sens, poate fi utilizată aplicaţia de orientare ADLIC 2008, disponibilă pe http://admitere.edu.ro. Orice utilizator înregistrat al portalului poate folosi aplicaţia pentru a-şi stabili opţiunile şi a completa fişa realist.
După introducerea fişelor în baza naţională de date, corectitudinea datelor de pe fişa aflată în sistem trebuie verificată de fiecare elev la şcoala de provenienţă, prin compararea fişei originale cu fişa de control tiparită de aplicaţie.
Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal şi profesional de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a va avea loc vineri, 27 iunie. În ziua imediat următoare (28 iunie), unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal şi profesional de stat din judeţe sau municipiul Bucureşti.
În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii: media generală obţinută la tezele cu subiect unic; media generală de absolvire a claselor V-VIII; media notelor obţinute la proba de limba şi literatura română din cadrul tezelor cu subiect unic; media notelor obţinute la proba de matematică din cadrul tezelor cu subiect unic; media notelor obţinute la proba de limbă maternă din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
În data de 29 iunie, fiecare unitate de învăţământ liceal şi profesional va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate.
O a doua etapă a repartizării computerizate este programată pentru data de 12 iulie.
În intervalul 1-10 septembrie va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapele precedente, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare.
Numărul de locuri alocate pentru clasa a IX-a este de 239.000 - cumulat pentru liceu şi şcoli de arte şi meserii - la învăţământul de zi, iar numărul absolvenţilor din promoţia anului 2008 este de 220.000.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO