- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MECT dezmite acuzaţiile privind fraudarea BAC-ului
Ministerul Educaţiei dezmite acuzaţiile preşedintelui AEACE, Gheorghe Rădulescu, membru într-una din comisiile de corectare a lucrările de bacalaureat din Capitală, care a spus că a descoperit zeci de lucrări identice, copiate după cărţi cu rezolvări, printre cele de la proba scrisă la limba română.
MECT dezmite acuzaţiile privind fraudarea BAC-ului
"Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) precizează tuturor elevilor, familiilor acestora şi profesorilor că examenul de bacalaureat nu a fost prejudiciat şi că el continuă în condiţii normale. Toate lucrările la proba scrisă de limba şi literatura română sunt evaluate şi notate, conform procedurilor în vigoare", se precizează într-un comunicat de duminică al ministerului.
Sâmbătă, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei (AEACE), care a făcut parte din comisia 128 de corectare din Bucureşti, a declarat că "a fost trimis acasă" de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti după ce a anunţat că aproximativ trei sferturi din lucrările corectate de el, 50-60, sunt identice, "trase la xerox" după cărţile cu subiecte rezolvate. Acesta a spus şi că a refuzat să noteze lucrările identice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Ministerul Educaţiei precizează că, în urma primei evaluări făcute pe baza informaţiilor venite din centrul de corectare 128, unde sunt corectate lucrările elevilor din trei licee bucureştene şi unde s-a sesizat "aşa-zisa fraudă", a reieşit că Gheorghe Rădulescu a corectat doar 17 lucrări din cele 60 care îi erau destinate şi nu peste 50, aşa cum a susţinut.
"De asemenea, dumnealui a notat fiecare lucrare cu note de la 2 la 10, aşa cum reiese din borderoul de corectare, lucru care infirmă faptul că acestea ar fi fost «trase la indigo». În caz contrar, notele ar fi trebuit să fie identice. În acelaşi timp, această informaţie infirmă aserţiunea sa, conform căreia nu ar fi pus note lucrărilor", precizează reprezentanţii MECT.
Cel de-al doilea profesor corector, care avea aceleaşi 60 de lucrări, a declarat pe proprie răspundere că tezele incriminate nu sunt identice. Singurul lucru aproximativ asemănător între ele sunt sintagme învăţate la şcoală, lucru normal dacă elevii care au susţinut examenul au învăţat după aceleaşi materiale sau au învăţat în liceu la clasa aceluiaşi profesor.
Şi acesta a notat lucrările între 2 şi 9,60, "ceea ce susţine, încă o dată, faptul că tezele nu sunt «trase la indigo», ci că pot fi evaluate separat, pe baza informaţiilor pe care le conţin".
MECT a precizat că profesorul Rădulescu s-a retras de bună voie din comisia de evaluare, în urma unei cereri scrise, în 28 iunie, iar profesorii evaluatori din comisia din care acesta a făcut parte au declarat că procesul de corectare se desfăşoară în condiţii normale şi că nu au semnalat nici o suspiciune de fraudare până la această oră.
Conducerea ministerului a convocat, în cursul dimineţii de duminică, toţi preşedinţii comisiilor de examen din municipiul Bucureşti şi a solicitat o informare completă a situaţiilor din centrele de examinare şi o atenţie sporită pe toată durata bacalaureatului. Preşedinţii comisiilor au declarat că la nivelul Capitalei nu au fost semnalate incidente care să împiedice continuarea examenului de bacalaureat, se arată în comunicatul MECT.
Conform metodologiei, după încheierea examenului, MECT va realiza, prin intermediul inspectoratelor şcolare, evaluarea activităţii profesorilor angrenaţi în examenul de bacalaureat, iar acolo unde se vor dovedi încălcări ale acesteia, se vor aplica sancţiuni. Sancţiunile pornesc de la simple avertismente şi ajung, după caz, la întocmirea dosarelor penale.
Totodată, reprezentanţii ministerul atrag atenţia elevilor, familiilor acestora şi profesorilor că există posibilitatea "să mai asistăm în zilele următoare la afirmaţii gratuite, care au în spate alte interese decât cele ale elevilor şi ale cadrelor didactice, precum cele făcute de Gheorghe Rădulescu" şi fac un apel la calm.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului condamnă tentativele de furt intelectual şi sancţionează conform metodologiei şi Statutului Cadrului Didactic orice asemenea manifestări şi anunţă că va analiza, punctual, toate sesizările primite.
Ministerul condamnă deopotrivă defăimarea şi dezinformările grosolane pe care anumite persoane le practică la adresa întregului sistem de învăţământ şi, cu precădere, asupra elevilor şi a corpului cadrelor didactice, se mai precizează în comunicatul de duminică.
Examenul de bacalaureat continuă luni, când elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la limbă maternă (C). În zilele următoare, respectiv 1 şi 2 iulie, se desfăşoară proba obligatorie a profilului (D) şi proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (E) - scrisă sau practică.
Ultima probă a examenului de Bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisă sau practică, va avea loc joi, 3 iulie. Comisia Naţională de examen va organiza în toate zilele în care sunt probe scrise, începând cu ora 8.55, şedinţe publice de extragere a variantei de subiect. Prima afişare a rezultatelor va avea loc în data de 5 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 7 - 8 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 9 iulie. Candidatul care a obţinut cel puţin nota 5 sau calificativul "admis" la fiecare probă orală, a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică de examen şi are media generală minimum 6 se consideră promovat la examenul de bacalaureat. În acest caz, candidatul este declarat "reuşit". Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi "respinşi". Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00. Candidaţii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la probele următoare şi pierd posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO