MECT: Evoluţionismul este integrat în programa de biologie de la liceu

Tema evoluţionismului este integrată în programa de biologie de la clasele a IX-a, a X-a şi a XII-a, precizează consilierul ministrului Educaţiei, Mihaela Suciu, ca răspuns la solicitarea unei organizaţii nonguvernamentale de a reintroduce în şcoli teoria evoluţionismului.

Urmărește
681 afișări
Imaginea articolului MECT: Evoluţionismul este integrat în programa de biologie de la liceu

MECT: Evoluţionismul este integrat în programa de biologie de la liceu

Mihaela Suciu a precizat că teoria evoluţionistă a fost studiată ca temă distinctă până în anul şcolar 2006-2007, în clasa a XII-a. Ea a adăugat că în urma reformei curriculare pentru învăţământul liceal, teoria a fost integrată în capitole din biologie studiate în clasele a IX-a, a X-a şi a XII-a.

"În urma reformei curriculare pentru învăţământul liceal, programele şcolare de biologie, aprobate în 2006, au fost elaborate în spiritul evoluţionismului, respectându-se legile şi principiile acestuia. În plus, Comisia Naţională de Biologie, care a adoptat noile modificări, a hotărât introducerea unor teme actuale, precum Genomica, Genetica umană, Ecologia umană", a explicat consilierul ministerial.

Potrivit acesteia, în noua programă, evoluţionismul este o temă integrată în studiul biologiei. Abordarea temelor din programa de biologie se realizează conform conceptului fundamental "evoluţia lumii vii de la simplu la complex".

Abordarea unor teme din programa de biologie are în vedere relaţiile evolutive existente între diferitele grupe de vieţuitoare, creşterea complexităţii structurale şi funcţionale la grupele de vieţuitoare. Aceste grupe sunt studiate în ordinea evoluţiei, evidenţiindu-se, pentru fiecare grupă, noile achiziţii structurale, funcţionale, faţă de grupele anterioare, relaţiile filogenetice dintre acestea, a mai spus Mihaela Suciu.

Consilierul a dat mai multe exemple din programa de liceu de clasa a XII-a care au integrate teoria evoluţionismului. Astfel, potrivit consilierului, în manualul de lasa a XII-a a lui G. Coreanu şi colaboratorii se studiază "Originea şi evoluţia omului, Formarea raselor umane, Dovezi ale geneticii moleculare în procesul de umanizare".Tot la clasa a XII-a, manualul lui Stelică Ene şi colaboratorii include capitolul "Originea şi evoluţia genomului uman, Genetica raselor umane", a adăugat consilierul ministrului Educaţiei.

În manuale din clasa a IX-a există capitolul "Diversitatea lumii vii", unde se studiază grupele de vieţuitoare începând cu formele unicelulare şi continuându-se cu organismele pluricelulare. Totodată, în manualul lui Gheorghe Mohan se fac referiri la principiile evoluţioniste elaborate de Cuvier, Lamarck, Darwin, a mai spus Suciu.

În clasa a X-a se studiază "structura şi funcţiile fundamentale ale organismelor vii", explicate pe principiul evoluţiei de la simplu la complex, iar la clasa a XII-a se studiază, spre exemplu, "Organizarea materialului genetic: Genomica comparativă - stabilirea relaţiilor evolutive existente între diferitele grupe de organisme", a adăugat consilierul.

Reintroducerea în şcoli a teoriei evoluţionismului şi abordările filosofice critice faţă de religie a fost cerută Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) de către Federaţia European Humanist, care deja a strâns semnături de susţinere de la profesori, biologi şi cercetători.

În cadrul campaniei privind reintroducerea teoriei evoluţiei şi a abordărilor filosofice critice faţă de religie în programa de biologie, respectiv filosofie, "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă" a primit deja semnături de sprijin din partea unor biologi, profesori şi cercetători, dar şi a unor persoane fizice sau organizaţii neguvernamentale din numeroase ţări, susţine într-un comunicat directorul European Humanist Federation (EHF), Remus Cernea, care precizează că până în 24 martie va dura campania de strângere de semnături.

Federaţia anunţă că va organiza un protest în faţa sediului MECT, în 26 martie, când vor depune la cabinetul ministrului toate adeziunile strânse.

În scrisoarea federaţiei trimise ministrului Adomniţie se arată că România este o parte a Consiliului Europei, atrăgându-se atenţia asupra rezoluţiei adoptate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în luna octombrie a anului trecut, dupǎ la MECT şi-a modificat programa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici