MECT: Salariile de bază din învăţământ cresc cu 9% din 1 octombrie

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a informat, joi, că salariile de bază din învăţământ cresc cu nouă procente din 1 octombrie, mai mult decât se anunţase la începutul anului.

Urmărește
101 afișări
Imaginea articolului MECT: Salariile de bază din învăţământ cresc cu 9% din 1 octombrie

MECT: Salariile de bază din învăţământ cresc cu 9% din 1 octombrie (Imagine: Mediafax Foto)

"De la 1 octombrie, salariile de bază din învăţământ se vor majora cu nouă la sută. Acest lucru este posibil datorită îndeplinirii indicatorilor precum creşterea produsului intern brut şi a nivelului productivităţii muncii. Conform prevederilor Ordonanţei de Guvern 15/2008, creşterea salariilor cu nouă la sută de la 1 octombrie era condiţionată de realizarea acestor indicatori. În caz contrar, majorarea ar fi fost de şase la sută, identică aceleia din prima tranşă operată la 1 aprilie", se arată într-un comunicat al MECT.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a confirmat printr-un document remis Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului că, din punct de vedere economic s-au realizat toate condiţiile care să permită adăugarea celor nouă puncte procentuale la salariile de bază ale personalului din învăţământ, potrivit sursei citate.

Ordonanţa 15/2008 prevedea ca salariile personalului didactic să fie majorate în două etape, cu câte şase la sută de la 1 aprilie şi respectiv 1 octombrie.

În aprilie, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara că profesorii primesc salarii mărite de la 1 aprilie în medie cu 1,6 milioane de lei vechi, care vor compensa decizia prin care nu mai primesc tichete cadou.

La sfârşitul lunii septembrie, Camera Deputaţilor a aprobat, în unanimitate, ordonanţa care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Legea a fost contestată de Guvern la Curtea Constituţională, pe motiv că nu identifică şi sursele de finanţare pentru majorarea salariilor, însă Executivul nu a avut câştig de cauză.

Cadrele didactice au participat, în octombrie, la un miting de protest în Capitală, nemulţumite de decizia Guvernului de a contesta legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50 la sută.

Ministrul Educaţiei, Anton Anton, a declarat, joi, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că dacă salariile pofesorilor vor fi majorate cu 50 la sută, România "ar putea fi pusă pe butuci anul viitor".

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a spus, joi, că niciun partid politic nu şi-a asumat creşterea salariilor profesorilor în cazul în care câştigă alegerile, toate lăsând această situaţie pe seama Partidului Naţional Liberal.

În proiectul de buget pentru anul viitor, care urmează să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare, nu sunt cuprinse sumele necesare pentru majorarea salariilor.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare cu datele suplimentare solicitate de şeful statului privind impactul economic al majorărilor salariale în educaţie, al creşterilor de pensii la grupele de muncă I şi II şi al ajutoarelor pentru mame.

Legea nu a fost încă promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici