MEDEL, îngrijorată de situaţia CSM

Asociaţia Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertate (MEDEL) se declară îngrijorată, într-un mesaj transmis noului Consiliul Superior al Magistraturii, de situaţia creată după alegerile membrilor Consiliului, apreciind că poziţia şi echilibrul instituţiei române sunt afectate.

Urmărește
4 afișări

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut, vineri, public mesajul primit din partea preşedintelui MEDEL (Magistrats Européenes pour la Démocratie et les Libertés), Vito Monetti, prin care "se exprimă îngrijorarea legată de perpetuarea stării de incertitudine privind reaşezarea în termeni de normalitate a activităţii Consiliului".

MEDEL, confederaţia europeană formată din 20 de asociaţii profesionale ale judecătorilor şi procurorilor din 11 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, plus Serbia şi Turcia, reprezentând mai mult de 15.000 de membri, a urmărit cu mare îngrijorare situaţia ivită cu ocazia alegerii noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din România (CSM) în a doua parte a anului 2010 şi modul în care poziţia Consiliului şi echilibrul sistemului judiciar românesc sunt afectate de această situaţie.

Într-un stat în care existenţa, structura şi rolul Consiliului Superior al Magistraturii sunt statuate în Constituţie, obstrucţionarea activităţii Consiliului înseamnă împiedicarea funcţionării adecvate a justiţiei, o situaţie inadmisibilă în orice ţară, cu atât mai mult când aceasta este membru al Uniunii Europene, spune MEDEL.

"Suntem convinşi că distinşii membri ai Senatului României sunt pe deplin conştienţi de importanţa momentului şi că, astfel, vor pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, validând alegerea membrilor CSM prin respectarea legii; prin urmare, ne exprimăm sincerele speranţe că activitatea CSM va fi reluată în condiţii normale cât mai curând posibil. Sperăm că această îngrijorare a noastră să înceteze a mai exista foarte curând, prin rezolvarea crizei constituţionale actuale", susţine în scrisoare Vito Monetti, preşedintele MEDEL.

Situaţi CSM este incertă ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale prin care a invalidat candidaturile a patru membri aleşi - trei magistraţi şi un reprezentant al societăţii civile -, anul trecut, în Consiliu, pentru un mandat de şase ani. Curtea Constituţională a cerut Senatului să-i valideze pe ceilalţi opt judecători şi procurori aleşi în CSM.

Şedinţa de plen a Senatului s-a terminat, miercuri, problema Consiliului Superior al Magistraturii nefiind abordată, după ce, la începutul dezbaterilor, PDL a solicitat amânarea discuţiilor până la întocmirea unui raport de către Comisia juridică. Rezolvarea problemei Consiliului Superior al Magistraturii trebuia să fie abordată dimineaţa, însă, la începutul programului, liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a solicitat amânarea dezbaterilor spre finalul ordinii de zi, invocând faptul că nu există un raport al Comisiei juridice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici