Mediafax a organizat conferinţa de închidere a proiectului de integrare a şomerilor pe piaţa muncii

Agenţia de presă Mediafax a organizat, vineri, conferinţa de închidere a proiectului cu titlul "Integrare pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată, persoanelor inactive şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă – PERSACT".

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Mediafax a organizat conferinţa de închidere a proiectului de integrare a şomerilor pe piaţa muncii

Mediafax a organizat conferinţa de închidere a proiectului de integrare a şomerilor pe piaţa muncii (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)

La conferinţă, organizată, vineri, de la ora 9.30, la Hotelul Hilton din Bucureşti, au participat managerul de proiect Codruţa Sederiaş şi Robert Bibiri, expert de implementare, din partea beneficiarului, precum şi Alina Aldea, reprezentant al partenerului, Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Mediapro.

Potrivit Codruţei Sederiaş, proiectul PERSACT a avut ca beneficiar Mediafax SA şi ca parteneri Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Media Pro (partener 1) şi SC Media Sat SRL (partener 2).

Proiectul PERSACT este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi a fost implementat timp de 18 luni, din 1 februarie 2011 şi se va încheia pe 31 iulie 2012. Bugetul proiectului a fost de 1.907.644 lei.

Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a şomerilor de lungă durată, a persoanelor inactive sau aflate în căutarea unui loc de muncă, din regiunea Bucureşti Ilfov, prin măsuri active de ocupare, după cum a explicat Codruţa Sederiaş în conferinţa de presă.

Ea a mai spus că obiectivele specifice ale proiectului PERSACT au fost: dezvoltarea competenţelor şi creşterea gradului de informare a minim 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, inactive sau şomeri de lungă durată din regiunea Bucureşti Ilfov, şi intensificarea măsurilor pentru o mai bună corelare între oportunităţile de pe piaţa muncii şi aptitudinile individuale a minim 100 de persoane inactive, şomeri de lungă durată sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Grupul ţintă al proiectului a fost constituit din 50 de persoane în căutarea unui loc de muncă, 45 de persoane inactive şi 6 şomeri de lungă durată.

Totodată, Codruţa Sederiaş a spus că prin proiectul PERSACT au fost promovate măsuri integrate, care au furnizat grupului ţintă o viziune cât mai amplă asupra pieţei muncii şi pregătirii pentru aceasta.

Proiectul a inclus implementarea următoarelor activităţi: Formare profesională; Orientare profesională; Consiliere specializată; Consiliere în competarea CV-ului şi postarea lui pe portalul de joburi din cadrul proiectului; Medierea muncii (bursa locurilor de muncă şi portalul online al locurilor de muncă euvreaujob.mediafax.ro).

"Toate aceste măsuri vizează creşterea nivelului de ocupare a şomerilor de lungă durată, a persoanelor inactive şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă", a mai spus Codruţa Sederiaş.

Ea a explicat că activitatea de formare profesională a debutat prin selectarea a 102 şomeri pe termen lung, persoane inactive sau în căutarea unui loc de muncă. După etapa de recrutare a fost organizat cursul de iniţiere în Competenţe informatice la care au participat cele 102 persoane, organizate în 4 serii de formare, iar din totalul participanţilor la programul de formare profesională, s-a înregistrat un procent de absolvire de 100%. De asemenea, membrii grupului ţintă participanţi la programul de formare profesională au primit, în conformitate cu metodologia elaborată de echipa de management, subvenţii în cuantum de 200 lei/ persoană. În urma acestei activităţi, cele 102 persoane au fost formate în Competenţe informatice şi au primit certificate recunoscute, eliberate de CNFPA.

Următoarea activitate din cadrul proiectului a fost cea de orientare profesională. Această activitate a fost subcontractată unui furnizor specializat în evaluare psihologică, respectiv Alina Aldea, prezentă şi ea la conferinţa de presă de vineri.

În cadrul acestei activităţi au participat 101 membri ai grupului ţintă, din cei formaţi şi certificaţi, iar activitatea a constat în evaluarea participanţilor din punct de vedere psihologic şi al comportamentului. De asemenea, fiecare persoană a avut posibilitatea de a-şi autoevalua personalitatea, pentru a se putea stabili în ce măsură este conştientă de competenţele şi defectele sale.

Scopul activităţii a fost identificarea aptitudinilor participanţilor în vederea orientării profesionale şi integrării acestora pe piaţa muncii, a explicat Alina Aldea.

Următoarea activitate - cea de consiliere specializată - a avut scopul de încurajare a participării active a grupului ţintă şi pregătirea acestuia în vederea ocupării şi menţinerii pe piaţa muncii. Din cei 101 membri formaţi şi evaluaţi, 58 au participat la activitate, susţinută de specialistul în resurse umane Alina Aldea.

Potrivit Alinei Aldea, discuţiile din sesiunile de consiliere au avut scopul de a identifica pentru fiecare participant background-ul educaţional şi profesional, domeniul de activitate de care aceştia sunt atraşi, modalităţile prin care au încercat să îşi caute un loc de muncă etc. Astfel, fiecare participant a primit informaţii referitoare la modalitatea de prezentare la un interviu de angajare, limbajul adecvat şi ţinuta corespunzatoare pe care ar trebui să le adopte, a explicat Alina Aldea, subliniind că în această activitate s-au desfăşurat 58 de sesiuni de consiliere şi totodată 58 de simulări de interviuri.

De asemenea, în urma acestei activităţi cei 58 de participanţi au fost consiliaţi şi cu privire la modul de realizare a CV-ului, care în final a fost încărcat pe portalul de joburi realizat în cadrul proiectului PERSACT, a explicat la rândul său Codruţa Sederiaş.

Ea a precizat că o altă activitate din cadrul proiectului PERSACT a fost cea de mediere a muncii, care a cuprins: portalul online al locurilor de muncă euvreaujob.mediafax.ro, care conţine informaţii cu privire la locurile de muncă vacante şi condiţiile de ocupare aferente acestora, cu opţiuni de filtrare a aplicaţiilor, în funcţie de anumite criterii predefinite de angajator (acesta a fost dezvoltat de partenerul al doilea al proiectului - SC Media Sat SRL, sub coordonarea beneficiarului SC Mediafax SA); şi bursa locurilor de muncă, care s-a desfăşurat în incinta sălii Dalles din Bucureşti, în perioada 12-13 iunie, şi care a avut scopul de a pune în contact membrii grupului ţintă, şi nu numai, cu piaţa muncii şi angajatorii, precum şi de a le furniza informaţii despre găsirea, dar mai ales aplicarea şi obţinerea unui loc de muncă.

Codruţa Sederiaş a mai spus că 46 de companii au participat la bursa locurilor de muncă, peste 300 de locuri de muncă fiind puse la dispoziţia candidaţilor.

La rândul său, Robert Bibiri, expert de implementare a proiectului PERSACT, a spus că rezultatele finale ale proiectului vor fi disponibile la sfârşitul acestei luni. El a precizat că în acest moment încă este activă o bursă a locurilor de muncă pe portalul online din cadrul proiectului.

"La sfârşitul lunii o să putem trage mai multe concluzii vizavi de această acţiune de mediere a muncii", a spus Bibiri, precizând că din informaţiile preliminare circa 25% din participanţii la grupul ţintă s-au angajat în urma proiectului. "Dar nu avem centralizate toate datele. Bursa locurilor online este deschisă încă o săptămână", a explicat Bibiri, subliniind că accesul la resursele portalului este 100% gratuit, atât pentru companii, cât şi pentru cei interesaţi să găsească un loc de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici