„Considerăm necesar ca România să revină la calendarul iniţial de contribuţii în Pilonul II, adică 3% în 2010, şi nu 2,5%, încă de anul viitor, pentru a construi finanţarea sistemului de pensii de mâine. (…) Pilonul II de pensii private obligatorii nu trebuie văzut însă ca un cost, în ideea că acum doar culege contribuţii de la buget şi va plăti pensii abia mai târziu. Nu este un cost, ci o investiţie”, a declarat, într-un comunicat, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, formată din 23 de experţi în politici sociale, asistenţă sociala, demografie, statistică socială şi alte domenii conexe, a publicat, marţi, un raport pe tema riscurilor şi inechităţilor sociale din România.
„Raportul comisiei de experţi arată foarte clar că România stă pe o bombă cu ceas, iar numele acestei bombe cu ceas este sistemul public de pensii. Aici avem una dintre cele mai defavorabile situaţii din Europa, cu o înrăutăţire brutală a raportului salariaţi-pensionari în doar 20 de ani şi cu perspective deloc îmbucurătoare”, este de părere Andănuţ.
Prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat s-a stabilit că nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii va creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016.
În acest an, fondurile de pensii trebuiau să încaseze contribuţia majorată cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5%, în luna martie, calculată conform salariilor aferente lunii ianuarie, potrivit actului normativ, dar legea bugetelui de stat nu a inclus suma necesară majorării contribuţiei, fiind menţinută la 2%.