- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.07.2012, 16:31)
- Valentin Anghel , Valentina Postelnicu ,
MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM - ARPIM şi APMGR: Clawback, o invenţie românească nu foarte bună, ar putea fi împrumutată în Europa
Reprezentanţii producătorilor de medicamente au declarat luni, în cadrul conferinţei Mediafax Talks About Health Reform, că sistemul clawback reprezintă "o invenţie românească" nu foarte bună, care ar putea fi împrumutată şi în Europa.
Urmărește
265 afișări
ARPIM şi APMGR: Clawback, o invenţie românească, ar putea fi împrumutată în Europa (Imagine: Shutterstock)
Afirmaţiile continuă, astfel, seria criticilor aduse de industrie acestui sistem.
Sorin Popescu, şef grup Comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali din România (ARPIM), a declarat că sistemul clawback este o invenţie românească.
El a precizat că în România, în 2011, au fost consumate pe medicamente 6,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că ar trebui plătiţi 1,8 miliarde lei, adică 400 de milioane de euro, lucru care, în opinia sa, nu poate fi susţinut din punct de vedere economic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ilie Bolojan: ne place sau nu ne place, am cheltuit în ultimii ani mai mult decât ne putem permite
-
Uniunea Europeană încearcă să evite un război comercial cu Donald Trump. Ar putea fi reduse tarifele la importurile de autoturisme din SUA
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
"Ne interesează să avem o finanţare decentă", a arătat Sorin Popescu, apreciind că SUA alocă 18 la sută din PIB pentru sănătate, iar în Europa alocarea ajunge la 9 la sută, în timp ce România a fost şi a rămas la sub 4 la sută, ceea ce "explică multe".
"Nu contează cât de bogat sau sărac eşti, procentul pe care îl aloci este ceea ce vrei să se întâmple. Totul stă în puterea legiuitorului vizavi de acest procent. Se tot vorbeşte că, indiferent câţi bani s-au investit, servicile sunt la fel de proaste. Dacă toate trendurile arătau că majoritatea ţărilor alocă tot mai mult, în România s-a alocat tot mai puţin. Avem nevoie de un tratament decent, de aceea susţinem legea sănătăţii", a mai spus Popescu.
Potrivit reprezentantului ARPIM, la nivel european, consumul anual de medicamente este estimat la aproape 230 de miliarde de euro.
"Noi avem 3,6 la sută din populaţia Europei, dar cheltuim cu medicamentele doar 1 la sută", a precizat Popescu.
Potrivit reprezentantului ARPIM, sistemul sanitar din România este "bolnav". "Suntem pe penultimul loc în Europa din punct de vedere al stării de sănătate a sistemului medical şi ultimii în UE. În 201 am stat mai prost decât în 2010. Mergem din rău în mai rău. Cred că politicienii ar trebui să-şi asume răspunderea şi să facă ceva", a arătat Popescu.
El a mai spus că, în România se înregistrează cea mai scurtă perioadă de viaţă din Europa, iar această stare este foarte mult corelată cu finanţarea din sistem.
Despre unicitatea clawback-ului românesc a vorbit şi Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
"Clawback-ul românesc încă e unic şi criza din Europa ar putea duce la împrumuturi din legislaţia românească. Există temeri că exemplul românesc, nu foarte bun, ar putea fi importat şi în alte state care se confruntă cu deficite", a declarat Laurenţiu Mihai.
Potrivit acestuia, Legea sănătăţii trebuie să fie dezbătută împreună cu legislaţia secundară.
"Experienţa ultimilor ani ne arată că o lege generală poate fi adoptată, dar fără legislaţia secundară vom aştepta mulţi ani implementarea acesteia. De mare importanţă este constituirea structurii publice, pe care noi o vedem nebugetară sau semibugetară, care să facă evaluarea tehnologiilor medicale", a mai arătat directorul executiv al APMGR.
Laurenţiu Mihai a vorbit, în cadrul conferinţei organizate de Mediafax, şi despre eliminarea unei discriminări privind stabilirea preţului la medicamentele generice. Potrivit acestuia, calcularea taxei clawback cu TVA afectează genericele, iar din preţul final de raft, preţul producătorului e mult mai mic ca procent, din cauza marjelor mai mari.
La dezbaterea Mediafax Talks about Health Reform, organizată împreună cu Ministerul Sănătăţii, au participat, luni, peste 200 de invitaţi.
În cadrul evenimentului Mediafax, au dezbătut proiectul legii sănătăţii ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Marius Filip, medic şef CNAS, Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări, Sorin Popescu, şef grup comunicare ARPIM, Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR, Marius Savu, director general al Administraţiei Spitalelor, Cristian Hotoboc, preşedinte al Alianţei pentru Sănătate.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM - CEO Alico Asigurări: Asigurarea facultativă de sănătate ar putea ajunge între 300 şi 400 de euro
Citește și: MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM - Cepoi: Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Este știrea momentului! Medicul care a anesteziat-o pe Monalisa Liuba a fost REȚINUT! Detalii de ultima oră
CANCAN.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe