- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.03.2013, 15:03)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MEDIAFAX TALKS - Băjenaru: 84% dintre pacienţii cu scleroză multiplă intraţi în tratament au beneficii semnificative
Cei mai mulţi pacienţi cu scleroză multiplă au între 18 şi 50 de ani, iar 84 la sută dintre cei admişi la tratament au avut beneficii semnificative de reducere a puseelor, a declarat luni, la conferinţa "Trăind cu scleroză multiplă" preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Ovidiu Băjenaru.
Urmărește
2287 afișări
MEDIAFAX TALKS - Băjenaru: 84% dintre pacienţii cu sleroză multiplă intraţi în tratament au beneficii semnificative (Imagine: Alexandru Hreniuc/Mediafax Foto)
Profesorul dr. Ovidiu Băjenaru a spus că scleroza multiplă este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr, iar aceasta afectează inclusiv familia celui bolnav, care trebuie îngrijit.
"Din perspectiva cost-beneficiu, s-a demonstrat că investiţia în terapia acestor pacienţi are un impact negativ mai mic faţă de impactul social al netratării. Problema costurilor a fost analizată la nivelul Uniunii Europene în 2007 şi s-a arătat că cea mai mare proporţie revine costurilor de îngrijire determinate de invaliditatea la care ajung pacienţii. Costurile de tratament sunt mici prin comparaţie. E nevoie urgentă să investim în tratament, pentru că acelaşi studiu arată că sunt costurile mult mai mici dacă pacientul este tratat în formă uşoară", a adăugat preşedintele Societăţii de Neurologie din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Băjenaru a mai spus că la nivel UE, fiecare cetăţean plăteşte 27 de euro pentru tratamentul acestei boli.
"Dacă ne uităm la costurile de la noi, cam o cincime reprezintă costuri cu medicaţia. Pentru medicaţie se plătesc cam cinci euro pe cap de european", a precizat Băjenaru.
El a adăugat că uneori pacienţii sunt trataţi pe termen lung cu corticosteroizi, deşi aceştia ar trebui folosiţi în puseu.
"Aceşti corticosteroizi nu au demonstrat niciun fel de efect benefic pe termen lung. Ca să nu mai vorbesc de efectele secundare", a precizat Ovidiu Băjenaru.
Preşedintele Societăţii de Neurologie a mai spus că includerea pacienţilor în tratament aduce multiple beneficii pentru aceştia, 17 la sută dintre ei ajungând să nu mai facă niciun puseu sau cel mult unul la unu, doi ani.
"84 la sută au beneficii semnificative de reducere. Şase la sută scad ca severitate de-a lungul timpului, 63 la sută au rămas la acelaşi nivel. Din 2009, în România am extins programul şi la copii, pentru că ştim că această boală este prezentă şi la copii. În urma studiilor, practic toate medicamentele şi-au schimbat vârsta de intrare, fiind acum de la 12 ani", a precizat Băjenaru.
El a mai spus că, în cazul copiilor, rata de recădere după intrarea în tratatemnt a scăzut de la 1,1 la sută la 0,3 la sută.
Potrivit studiilor europene, România se situează pe locul 27 din 33 de ţări analizate în ce priveşte accesul la tratament al pacienţilor.
La rândul său, preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Gheorghe Iana, a declarat că scleroza multiplă este prioritară, având în vedere cum evoluează această boală.
"Am convingerea că cei de la Agenţia de programe pentru boli rare se vor apleca asupra acestei probleme şi domnul Băjenaru va face totul ca aceşti oameni să intre în tratament. Sunt două aspecte: uman şi profesional. A ţine stabil un pacient este şi un punct în plus profesional. Sper ca şi din poziţia aceasta vremelnică de preşedinte CASMB să pot să ajut pacienţii", a spus Gheorghe Iana.
Conferinţa-masă rotundă cu tema "Trăind cu scleroză multiplă în România", organizată de agenţia de presă MEDIAFAX şi Societatea de Scleroză Multiplă din România, a urmărit identificarea soluţiilor, având alături toate părţile implicate, astfel încât să se găsească metodele prin care terapia adecvată tuturor pacienţilor care suferă de această boală să fie aplicată imediat ce aceştia au fost diagnosticaţi, precum şi includerea lor cât mai rapid şi eficient în programul Casei Naţionale de Asigurări.
Poblemele cu care se confruntă pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă în România au fost analizate în cadrul conferinţei împreună cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice Codrin Scutaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Laurenţiu Lazăr, Vasile Cepoi, consilierul premierului Victor Ponta, Mihaela Bardoş, director de programe în Ministerul Sănătăţii, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Gheorghe Iana, şi europarlamentarii Petru Luhan şi Cristian Buşoi.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: MEDIAFAX TALKS - Scutaru: Scleroza multiplă, urgenţă socială. Sper să avem registru electronic la finalul lui 2014
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe