- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.05.2015, 15:32)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: 60 la sută dintre persoanele cu astm sunt copii şi tineri, majoritatea abandonează tratamentul
Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume au astm, iar în România, din cele aproximativ un milion de persoane afectate, se estimează că 60 la sută sunt copii şi tineri, mulţi dintre ei renunţând la tratament atunci când simptomele dispar, a declarat, marţi, profesor dr. Florin Mihălţan.
Urmărește
241 afișări
Medic: 60 la sută dintre persoanele cu astm sunt copii şi tineri, majoritatea abandonează tratamentul (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), Florin Mihălţan, a declarat marţi, de Ziua Mondială a Astmului, că această boală afectează peste 300 de milioane de oameni în toată lumea şi este cea mai răspândită boală cronică printre copii.
"Doar în Europa, 30 de milioane de persoane suferă din cauza astmului şi unu din patru pacienţi a avut cel puţin o criză de astm atât de severă încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor. În Europa de Vest, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră, iar în România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm", a spus preşedintele SRP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Profesorul dr. Florin Mihălţan a precizat că, în România, cei mai mulţi dintre bolnavi sunt copii şi tineri, iar tinerii acceptă foarte greu boala şi renunţă la tratament după ce simptomele dispar.
"40 la sută dintre pacienţi revin la medic doar atunci când boala reapare şi sunt surprins să constat că ei nu conştientizează faptul că dacă le reapare tusea este din cauza astmului. (...) Astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că cei cu această afecţiune pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc", a mai spus Florin Mihălţan.
El a explicat că astmul poate apărea la orice vârstă, dar jumătate dintre cei care au această boală au avut primele simptome în jurul vârstei de 10 ani. Dacă boala nu este tratată corespunzător, în 90 la sută dintre cazuri tratamentul constând în nişte spray-uri, se agravează de-a lungul anilor, iar plămânii funcţionează mai prost.
Medicii recomandă pacienţilor să respecte tratamentele şi să evite factorii de risc, pentru că în acest fel astmul poate fi ţinut sub control, iar plămânii pot funcţiona mai mulţi ani fără probleme.
Florin Mihălţan a atras atenţia că numărul bolnavilor de astm este în creştere şi se estimează că în următorii 10 ani, la nivel mondial, ar putea apărea 100 de milioane de cazuri noi.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie a adăugat că moştenirea genetică poate să joace un rol important, însă sunt mai predispuşi să facă astm copiii cu alergie alimentară. De asemenea, alergiile la polen, praf de casă, blană de animale, fum şi poluarea cresc riscul de a produce astm. În rândul copiilor, băieţii au un risc aproape dublu să facă astm în comparaţie cu fetele.
Profesorul Florin Mihălţan a mai atras atenţia asupra faptului că România se confruntă cu un deficit al medicilor pneumologi, în prezent existând între 4,5 şi 5,99 medici specialişti la 100.000 de locuitori, faţă de media europeană, de 8 - 10 medici la 100.000 de locuitori.
Preşedintele SRP a precizat că aproximativ 100 de medici pneumologi români, rezidenţi sau specialişti, lucrează doar în Franţa.
Societatea Română de Pneumologie va organiza, în 16-17 mai, testări gratuite pentru astm în Parcul Tineretului, intrarea dinspre bulevardul Tineretului.
Persoanele care vor să se autoevalueze, pot completa un chestionar pe www.invingeastmul.ro.
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea se agravează în timp şi afectează oamenii în mod diferit.
Boala nu poate fi vindecată, dar pacienţii pot duce o viaţă normală, activă, dacă iau medicamentele prescrise de doctor, stau departe de factorii de risc (polen, animale de companie, fum, praf de casă, mirosuri puternice), merg la medic de două-trei ori pe an pentru control, chiar dacă se simt bine, învaţă care sunt semnele că astmul lor se agravează şi mai ales cum trebuie să reacţioneze.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:03
-
astăzi, 17:55
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters