- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.08.2015, 17:45)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Arsurile pielii la copii cu vârsta mai mică de 7 ani cresc riscul de cancer chiar şi cu 75%
Copiii sunt cei mai expuşi arsurilor solare, iar părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută la copii până la vârsta de 7 ani, atenţionează medicul dermatolog Mihaela Leventer, şeful unui centru de specialitate din Capitală.
Urmărește
159 afișări
Medic: Arsurile pielii la copii cu vârsta mai mică de 7 ani cresc riscul de cancer chiar şi cu 75% (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
Oamenii trebuie să ştie că orele din intervalul 11.00 şi 17.00 sunt cele mai periculoase, spune Leventer, care face câteva recomandări cu privire la protecţia solară mai ales în aceste zile caniculare.
"Nu neglijaţi arsurile solare. Pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuşi riscului de cancer de piele. Consecinţele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Copiii sunt cei mai expuşi arsurilor, de aceea părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută dacă se produc până la vârsta de 7 ani", a spus Leventer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Un alt sfat vizează monitorizarea cu atenţie a zonelor expuse frecvent la lumina solară.
"Apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele şi expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. De altfel, în clinică sunt diagnosticate frecvent carcinoame pe zonele expuse - faţă, scalp, mâini şi picioare. Extrem de atenţi trebuie să fie şoferii care au obiceiul de a conduce cu braţul stâng în afara maşinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise, care au, de obicei, protecţie UV", a mai spus Mihaela Leventer.
Specialistul atrage atenţia că protecţia nu poate fi asigurată doar de creme.
Citeşte şi: Medicamentele scumpe pentru cancer pot fi eliberate doar după avizul comisiilor de specialitate
"Nu vă mai bazaţi niciodată doar pe cremele cu factor de protecţie, dacă aveţi aluniţe. Există pe piaţă multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt şi produsele de fotoprotecţie destinate sportivilor şi militarilor aflaţi în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveţi aluniţe cu potenţial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiţi creme eficiente cu factor de protecţie", mai spune doctor Leventer.
Medicul a mai spus că o atenţie specială trebuie acordată leziunilor cutanate.
"Nu neglijaţi alte semne ale expunerii exagerate la soare. Nu doar aluniţele trebuie atent monitorizate. Radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roşii, aspre şi descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au şanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp", a adăugat medicul.
Persoanele care au aluniţe "moştenite" din familie trebuie să meargă obligatoriu la dermatolog, riscul unui melanom est ede o mie de ori mai mare.
"Mergeţi cu toată familia la dermatolog, dacă aluniţele sunt o moştenire. Statisticile spun că riscul de apariţie a unui melanom este de o mie de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecţiune. Pe fondul acestei moşteniri genetice, radiaţiile ultraviolete pot declanşa multiplicări celulare care scapă de sub control şi se transformă în cancer. Examinarea periodică a copiilor care merg la plajă şi care au multe aluniţe devine obligatorie", a adăugat medicul Mihaela Leventer
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe