Medic: Cam 30 - 40 la sută dintre medicii tineri nu-şi fac cu plăcere şi pasiune meseria

Cam 30 - 40 la sută dintre medicii tineri nu-şi fac cu plăcere şi pasiune meseria, pentru că tinerii nu aleg în cunoştinţă de cauză să urmeze medicina, iar în facultate nu există un consilier, a declarat medicul Cătălina Tudose, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Medic: Cam 30 - 40 la sută dintre medicii tineri nu-şi fac cu plăcere şi pasiune meseria

Medic: Cam 30 - 40 la sută dintre medicii tineri nu-şi fac cu plăcere şi pasiune meseria (Imagine: Shutterstock)

"Tinerii nu aleg în cunoştinţă de cauză să urmeze medicina. Nimeni nu-i orientează corect, ca ei să-şi evalueze disponibilităţile pentru a îngriji oameni. Pentru că una este să înveţi teoretic şi alta ca toată viaţa să te ocupi de aşa ceva şi s-o faci cu plăcere cu pasiune", a spus Cătălina Tudose, medic psihiatru şi profesor la UMF "Carol Davila", la dezbaterea "Tineretul şi Sănătatea mintală", organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor (12 august) de către Spitalul de Psihiatrie Titan împreună cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Ea a mai arătat că tot mai mulţi absolvenţi sunt nefericiţi, "iar nefericirea lor poate fi motivată de faptul că meseria lor nu este valorizată în societatea românescă, că eşti foarte expus, că eşti foarte criticat, că ai salariul mic, dar, lucrând cu aceşti tineri, îţi dai seama că nu le place această meserie, ceea ce este o dramă".

"Cam 30 - 40 la sută dintre ei nu fac meseria cu plăcere. Eu la specialitate le spun să se gândească, dacă nu iubesc oamenii, să facă altceva - laborator, statistică, management. Pentru că dacă n-ai înţelegere pentru suferinţă, este ca şi cum te-ai face preot şi tu nu ştii cum să ajungi mai repede la meci, adică vine omul să se logodească şi tu îi spui că ai o treabă. Trebuie să ai vocaţie", a explicat Cătălina Tudose.

Ea explică totodată că tinerii nu sunt învăţaţi din familie să tolereze niciun fel de frustare, să se descurce în lucrurile de bază, să aibă grijă de propria locuinţă, iar în sistemul medical acest comportament "se simte acut şi repercusiunile sunt foarte grave".

"Una este să fii pictor şi să nu lucrezi pentru că nu ai chef şi alta să laşi un om în gardă pentru că s-a terminat programul şi să spui acest lucru cu seninătate debordantă", a continuat Tudose, arătând că introducerea orientării profesionale încă din liceu şi consilierea profesională în facultate sunt măsuri ar putea fi luate pentru rezolvarea acestei situaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici