Medic: Cursuri de supravieţuire şi de acordare a primului ajutor ar trebui predate în şcoli şi tabere

Specialiştii în medicina de urgenţă din Cluj cer introducerea cursurilor de supravieţuire şi de acordare a primului ajutor în şcoli, în cadrul orelor de dirigenţie sau în programul „Şcoala altfel”, dar şi în tabere şcolare, pentru ca elevii ar trebui să ştie să se descurce în viaţă.

Urmărește
192 afișări
Imaginea articolului Medic: Cursuri de supravieţuire şi de acordare a primului ajutor ar trebui predate în şcoli şi tabere

Medic: Cursuri de supravieţuire şi de acordare a primului ajutor ar trebui predate în şcoli şi tabere

Şeful UPU – SMURD Cluj, Adela Golea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că, în ziua de azi, copiii sunt crescuţi mai mult în faţa tabletei, cu jocuri, astfel încât nu au capacitatea de a face diferenţa dintre ce este real şi ce este ficţiune.

„Politicile educaţionale trebuie să le facă Ministerul Educaţiei, dar alături ar trebui să vină şi celelalte ministere care au probleme. Ar trebuie regândită modalitatea în care ne educăm copiii, pentru că este bine să ştie matematică şi română, dar trebuie să ştie şi să se descurce în viaţă, ceea ce este esenţial. Nu numai partea medicală, de acordare a primului ajutor, de oprire a unei hemoragii, de compresiune pe o plagă sau de aplicare a unui bandaj, trebuie să ştie, ci şi cum să supravieţuiască, să se ferească de pericole, cum să se descurce în situaţii neaşteptate, lucruri despre care trebuie învăţaţi. Copiii de azi sunt crescuţi mai mult în faţa tabletei, cu jocuri, nu au capacitatea de a face diferenţa dintre ce este real şi ce este ficţiune”, a spus Golea.

Potrivit medicului, copiii ar trebui învăţaţi “să coase un nasture, să ştie unde sunt punctele cardinale, să ştie cum să reacţioneze dacă văd un foc, cum să iasă dintr-o încăpere dacă e fum gros sau cum să se orienteze şi să nu se rătăcească în pădure”, a mai spus şeful UPU-SMURD Cluj.

Adela Golea este de părere că astfel de cursuri de supravieţuire ar trebui introduse la orele de dirigenţie sau în programul “Şcoala altfel”, dar şi în cadrul taberelor şcolare de vară.

Potrivit acesteia, cursuri similare de supravieţuire sunt şi în şcolile din unele ţări din străinătate iar instructorii pot fi găsiţi, ulterior, chiar în şcoli, din rândul elevilor care au astfel de aptitudini şi abilităţi didactice.

„Fiind de o vârstă asemănătoare, comunicarea este mult mai directă şi poţi forma astfel de instructori din clasele a VI –a - VII-a. Este această parte de educaţie prin tutori, dar trebuie creată piramida de tutori care să meargă mai departe”, a explicat şefa UPU – SMURD Cluj.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi UPU – SMURD Cluj au lansat, anul acesta, un proiect pilot în şcoli de cursuri de prim ajutor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici