- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.10.2014, 15:12)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Este o explozie a consumului de marijuana. Creşte şi numărul toxicomanilor agresivi
Consumul de marijuana a explodat şi comportamentul toxicomanilor s-a schimbat, devenind haotic, iar în acelaşi timp se înregistrează şi o creştere importantă a cazurilor de pacienţi dependenţi cu tulburări de comportament şi agresivi, a declarat, vineri, medicul Cristina Hudiţă.
Urmărește
423 afișări
Medic: Este o explozie a consumului de marijuana. Creşte şi numărul toxicomanilor agresivi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian" din Capitală, dr. Cristina Hudiţă, a declarat, la conferinţa naţională "Adicţia, boala psihică şi societatea ... încotro?", că în ultima perioadă a crescut consumul de marijuana în România, iar comportamentul pacienţilor s-a schimbat semnificativ.
"Adicţia este o boală psihică, adică este o boală cronică cu frecvente recăderi, şi este tratată de psihiatri. Nu ne referim numai la substanţe psihoactive, ne referim şi la alcool, care este tot o adicţie şi este principala adicţie de la noi şi din lume. Numărul pacienţilor este din ce în ce mai mare, iar numărul specialiştilor este mic", a spus medicul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Dr. Hudiţă a explicat că există o subspecialitate în cadrul psihiatriei, care se ocupă de persoanele dependente şi care a rămas însă la periferia preocupărilor medicilor, din cauza faptului că pacienţii sunt extrem de dificili. "Lucrăm cu persoane care consumă tot felul de substanţe sau alcool, prezintă mari tulburări de comportament, acte de agresivitate, maniestări antisociale şi de aici reticenţa medicilor de a se apropia de genul acesta de patologie. Vorbim de pacienţi în număr din ce în ce mai mare cu tulburări cauzate de consumul de substanţe sau pacienţi psihiatrici care se autotratează cu aceste substanţe, în spcial cu marijuana. Este o explozie de consum de marijuana, şi nu mă refer la un consum recreativ, mă refer la cei care au deja nişte probleme, se autotratează, dar mă refer şi la faptul că, odată început un consum, nu se ştie unde se ajunge", a spus medicul.
Potrivit specialiştilor, modificarea comportamentului pacienţilor toxicomani este cauzată şi de apariţia altor categorii de substanţe psihoactive care sunt administrate prin injectare sau prin inhalare. "Aceste substanţe sunt toxice pentru sistemul nervos, determină o modificare comportamentală marcantă, un comportament haotic, dezinhibat, cu multiple halucinaţii şi care determină o injectare în grup, fără niciun fel de regulă, fără igienă. De aici explozia de HIV, care a crescut extraordinar de tare, şi explozia de hepatită cu virus C. Din statistici rezultă că 97 la sută dintre consumatori sunt purtători de virus C şi numai la nivelul spitalului ("Sfântul Stelian" - n.r.) numărul cazurilor noi de HIV, care au fost diagnosticate în primele nouă luni din 2014, este cu 30 la sută mai mare decât anul trecut. Este un dezastru la care trebuie să ne gândim. Nu mai vorbim de tratamentul cu metadonă, folosit în tratamentul toxicomanilor cu heroină. Pacienţii nu se mai droghează doar cu heroină, a mai apărut şi altceva", a explicat medicul.
Cristina Hudiţă a vorbit şi despre dependenţa de alcool, arătând că aceasta nu dă simptomatologie imediată, ci degradează individul în timp, îl fragilizează, îl sensibilizează somatic şi îi dă probleme digestive şi hepatice. După aceea, odată instalată dependenţa de alcool, se tratează foarte greu, a adăugat medicul.
La aceeaşi conferinţă, specialiştii Spitalulului Clinic "Prof. Dr. Alexandru Obregia" au arătat că efectele nocive ale toxicodependenţelor asupra stării de sănătate fizică şi psihică ale individului sunt bine cunoscute, însă trebuie să se ţină cont şi de implicaţiile legale ce apar în mod frecvent la marii consumatori.
Medicii au precizat că, în momentul în care dependenţa fizică şi psihică de drog este instalată, individul poate comite acte infracţionale în scopul obţinerii accesului la respectivul drog, iar nevoia imperioasă a toxicodependenţilor de a obţine drogul poate duce la acte de înşelătorie, furt, abuz fizic şi, în cazurile grave, chiar la omor.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Aproape 40 de români, ucişi de droguri în 2013
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe