- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.11.2014, 18:40)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Fibrilaţia atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral, va avea o creştere epidemică
Fibrilaţia atrială, care provoacă peste 20 la sută din totalul accidentelor vasculare cerebrale (AVC), va înregistra o creştere epidemică, a spus joi, cardiologul Anca Dan, vicepreşedintele Asociaţiei de Pacienţi cu Aritmii (APA).
Urmărește
899 afișări
Medic: Fibrilaţia atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral, va avea o creştere epidemică (Imagine: Shutterstock)
"Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, a doua cauză a AVC ischemic acut, după hipertensiunea arterială, ceea ce înseamnă că trebuie să îi acordăm o atenţie maximă, atât pacienţii, cât şi medicii", a spus Anca Dan.
Potrivit vidcepreşedintelui APA, fibrilaţia atrială, cauza majoră de accident vascular cerebral, va avea în următorii ani o creştere epidemică. Din totalul accidentelor cerebrale vasculare, 22% se datorează fibrilaţiei atriale, iar mortalitatea în aceste cazuri este de 10%, faţă de 4% în accidentele vasculare ischemice de altă cauză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
În România, în 2010, mortalitatea cauzata de AVC a fost de 345 de cazuri la 100.000 de locuitori, faţă de media ţărilor din Comunitatea Europeană, de 133 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Cauzele cele mai frecvente ale producerii fibrilatiei atriale sunt hipertensiunea arterială şi cardiopatia ischemică. La sfârşitul anului 2011 în România se aflau în evidenţele medicilor 2.097.253 persoane cu hipertensiune arterială şi 1.067.884 persoane cu cardiopatie ischemică.
În România se estimează că ar fi peste 200.000 de pacienţi cu fibrilaţie atrială.
Potrivit datelor disponibile la nivel european, din 2010 până în 2060, numărul persoanelor cu fibrilaţie atrială peste 55 de ani se va dubla.
Deşi tratamentul de prevenire a accidentului vascular cerebral în fibrilaţia atrială este cunoscut, acesta este subutilizat, atât în România, cât şi la nivel UE.
APA cer includerea fibrilatiei atriale în grupul bolilor cronice care beneficiază de tratament gratuit în baza protocoalelor terapeutice, avizate de Ministerul Sănătăţii, accesul egal, nondiscriminatoriu, al pacienţilor la toată medicaţia de prevenire a accidentului vascular cerebral în fibrilaţia atrială recomandată de ghidurile profesionale şi aprobată de Agenţia Naţională a Medicamentului, dar şi includerea prevenţiei accidentului vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială în Programul Naţional de Profilaxie.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe