Medic neonatolog: România se află în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor

Şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Elias, medicul Simona Vlădăreanu a declarat luni, în timpul unui eveniment dedicat vaccinării, că România se află în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor.

Urmărește
682 afișări
Imaginea articolului Medic neonatolog: România se află în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor

Medic neonatolog: Suntem în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor

Dr. Simona Vlădăreanu a declarat că România se află în topul listei de infecţie tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor. Motivul principal ar fi, potrivit medicului, faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză, ci doar 90% din ele.

„În ceea ce priveşte tuberculoza, deşi vaccinarea se realizează în masa de nou-născuţi, constatăm că suntem în top în lista de infecţie tuberculoasă în Europa, şi poate şi dincolo de Europa, asta pentru faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză. Totuşi, asigură imunitatea în cazul tulpinilor de tuberculoză care produc formele grave, serioase, de tuberculoză osoasă sau cea organică, renală, genitală, şi mai puţin poate, în ceea ce priveşte tuberculoza pulmonară, acoperirea fiind sigur peste 90%, dar rămân şi tulpini care nu sunt incluse în acest vaccin”, a precizat medicul.

În acelaşi context, Simona Vlădăreanu a declarat că riscul de cronicizare pentru nou-născuţi, în cazul infecţiei cu virusul hepatic B, este prezent în proporţie de 90%, spre deosebire de adulţi, unde riscul este mult mai mic.

„În ceea ce priveşte hepatita B, la acest moment, ECDC-ul (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor) raportează aproximativ 500.000 de cazuri de infecţie cu hepatită B. Particularitatea la nou-născut este că, această infecţie care e transmisă de la mamă, deci e vorba de infecţia materno-fetală, se poate croniciza în procent de 90% spre deosebire de infecţia cu virus B la adult. Aceste cazuri cronice de hepatită B duc la situaţia dezvoltării cancerului hepatic şi la hepatită fulminantă, uneori şi decesul acestor nou-născuţi şi sugari, motiv pentru care vaccinarea împotriva hepatitei B este extrem de importantă”, a spus medicul.

Şeful Secţiei Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias a precizat că, dată fiind sensibilitatea crescută a nou-născutului, reactivitatea acestuia în faţa agenţilor infecţioşi este slabă.

De asemenea, o mare problemă este reticienţa şi refuzul mamelor de a-şi vaccina nou-născuţii.

Problema pe care o întâlnim noi în cuplurile mamă şi nou-născut este de reticienţă sau refuz de a accepta vaccinarea, în condiţiile în care vaccinurile sunt gratuite şi puse la dispoziţia secţiilor de nou-născuţi. Trebuie să recunoaştem că există şi perioade relativ scurte, în care într-adevăr, vaccinul a lipsit din maternităţi, pe o perioadă variabilă de timp, dar în general, atunci când au fost achiziţionate din nou doze de vaccin, s-au făcut liste şi s-au reprogramat copiii”, a precizat medicul.

Ea a spus că o lege a vaccinării în România este esenţială, deoarece există multe persoane care pot influenţa opinia publică în acest sens, deşi nu sunt cadre medicale avizate.

„Legea vaccinării este necesară, deoarece în România, particular întâlnim trenduri pro sau contra vaccinării, mai ales cele contra, susţinute de persoane care nu sunt avizate, nu sunt şcolite, care nu au nicio tangenţă cu medicina”, a declarat Simona Vlădăreanu.

Declaraţiile vin în contextul în care, luni, grupul de lucru Vaccine Advocacy al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), a organizat la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, o dezbatere cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, pe tema acoperirii vaccinale la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

ŞTIRILE ZILEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici