- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.03.2015, 21:58)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Peste 1,3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi
Peste 1,3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi, ce are ca factori de risc obezitatea, colesterolul crescut, hipertensiunea, diabetul, hiperglicemia şi alte tulburări metabolice, spune preşedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale, Cristian Serafinceanu.
Urmărește
421 afișări
Medic: Peste 1,3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi
"Boala cronică de rinichi este mult subdiagnosticată. 7,7% (1.346.810) din populaţia României are boală cronică de rinichi. 15,9% din populaţia cu vârste între 60 şi 79 de ani are boală cronică de rinichi. Factorii de risc sunt displipidemia, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, hiperglicemia, dar şi alte tulburări metabolice. Diabetul şi hiperglicemia cauzează între 60 şi 70% din bolile cronice de rinichi. Aproximativ 80% din populaţia adultă are o formă de displipidemie", a explicat Serafinceanu, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Potrivit medicului, boala cronică de rinichi poate să evolueze asimptomatic până în stadiul final, când necesită dializă, fiind necesară crearea unui program de screening astfel încât boala să fie depistată într-un stadiu iniţial.
Boala cronică de rinichi este diagnosticată în urma unui screening prin care se estimează rata de filtrare glomerulară (funcţia renală) şi/sau se determină albuminuria (prezenţa proteinelor în urină). Ea poate fi depistată şi în urma glicemiei bazale şi a creatininei plasmatice.
"Poate să aibă patologii asociate. Este o boală cu o mie de feţe. După vârsta de 40 de ani, foarte puţine persoane nu au un factor de risc", a mai spus medicul.
Potrivit specialiştilor, aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat vor face boală cronică de rinichi în cursul vieţii, drept urmare testarea periodică a funcţiilor renale reprezintă un pas esenţial în vederea diagnosticării precoce a afecţiunii, care, de multe ori, nu are simptome, dar poate evolua rapid.
Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să efectueze screening-ul cel puţin o dată de pe an. În cazul celor care suferă de hipertensiune arterială, testarea funcţiei renale include, de asemenea, estimarea ratei de filtrare glomerulară prin intermediul ureei şi creatininei, iar screening-ul ar trebui realizat, de asemenea, periodic.
În anumite cazuri, boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin respectarea unor reguli de stil de viaţă sănătos.
Astfel, potrivit specialiştilor, sunt de urmat "opt reguli de aur": "Eliminaţi sedentarismul", "Adoptaţi un stil de viaţă activ", "Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale", "Consumaţi o cantitate suficientă de apă", "Păstraţi-vă valorile tensiunii arteriale de 12/8", "Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate", "Menţineţi-vă o greutate corporală normală", "Nu fumaţi" şi "Reduceţi pe cât posibil consumul de sare".
Ziua Mondială a Rinichiului a fost marcată joi pentru al 10-lea an la rând.
"În condiţiile în care 10% din populaţia globală suferă de o afecţiune] renală, avem un drum lung de parcurs pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la pericolele reprezentate de acestea. Activităţile de Ziua Mondială a Rinichiului au ca scop atragerea atenţiei asupra importanţei sănătăţii rinichilor şi reducerea frecvenţei şi impactului afecţiunilor rinichilor şi ale bolilor asociate în rândul populaţiei. Boala cronică de rinichi poate fi detectată prin teste simple: examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină şi test de sânge, pentru măsurarea nivelului de creatinină serică", a declarat Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.
Boala cronică de rinichi, al cărei impact este de aşteptat să crească cu 17% în următorul deceniu, este recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o problemă de sănătate publică
Potrivit statisticilor, 1 din 10 oameni suferă de o afecţiune a rinichilor şi anual milioane de oameni mor ca urmare a complicaţiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor cauzate de acestea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe