- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.09.2014, 16:50)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Peste 41.000 de români, afectaţi de sindromul de oboseală cronică
Peste 40.000 de români sunt afectaţi de sindromul de oboseală cronică, afecţiune caracterizată prin oboseală intensă ce persistă mai mult de şase luni, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, insomnie, migrene, depresie sau alergii şi care apare tot mai frecvent în sezonul rece.
Urmărește
908 afișări
Medic: Peste 41.000 de români, afectaţi de sindromul de oboseală cronică (Imagine: Shutterstock)
Potrivit specialiştilor, astenia de toamnă prelungită sau simptomele similare cele ale răcelii pot indica instalarea sindromului de oboseală cronică (SOC).
Medicul Ionuţ Băcanu spune că femeile, în comparaţie cu bărbaţii, sunt de până la patru ori mai predispuse la SOC.
"Acestă suferinţă este favorizată de alimentaţia deficitară în nutrienţi, de stres, infecţii virale şi fond imunitar slăbit. De aceea, în această perioadă, este necesară o dietă echilibrată, susţinută de un aport complex de nutrienţi, pentru refacerea metabolismului energetic şi a sistemului imunitar", a mai spus dr. Ionuţ Băcanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Specialiştii susţin că toamna şi la începutul iernii sunt diagnosticate cele mai multe cazuri cu Sindrom de Oboseală Cronică. Deşi această boală este, încă, în curs de cercetare, studiile arată că în lunile reci, în care apar răcelile, creşte şi numărul cazurilor de SOC.
"Vorbim despre o afecţiune caracterizată prin oboseală intensă, ce persistă mai mult de şase luni, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, insomnie, migrene, depresie sau alergii. Manifestările sunt similare asteniei , afecţiune prezentă în această perioadă sub forma asteniei de toamnă. În contextul stilului modern de viaţă, în care tot mai mulţi oameni au o alimentaţie dezechilibrată, săracă în nutrienţi, petrec multe ore la birou şi nu practică sport, tragem un semnal de alarmă pentru reducerea riscul instalării sindromului de oboseală cronică", a precizat dr. Ionuţ Bălan, director medical Secom.
Cercetările din ultimii 20 de ani arată că deficienţa de nutrienţi din organism este una dintre cauzele afecţiunii. Alte cauze sunt stresul, sistemul imunitar slăbit şi infecţiile.
SOC apare, de obicei, la adulţii cu vârste între 20 şi 50 de ani. Cu toate acestea, spun medicii, afecţiunea poate apărea la orice vârstă, chiar şi în rândul adolescenţilor. "Doar 20 la sută dintre cei care suferă de SOC ajung sa fie diagnosticaţi de medic, iar asta din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afecţiuni precum astenia prelungită, depresia şi altele. În România, prevalenţa sindromului de oboseală cronică este estimată la 41.094 persoane (...) În SUA, sunt patru milioane de oameni afectaţi de SOC şi multe alte cazuri nediagnosticate, iar în Marea Britanie, un sfert de milion de oameni, fapt care aduce această afecţiune în atenţia cercetătorilor din întreaga lume, mai ales că factorii favorizanţi arată că este o boală a omului modern", a mai spus dr. Bălan.
Statisticile internaţionale arată că prevalenţa globală a afecţiunii este estimată la 2,6 la sută, în timp ce în Europa sunt peste 1,2 milioane de pacienţi diagnosticaţi cu SOC.
Tot conform statisticilor, 50 la sută dintre cei afectaţi de SOC nu îşi pot continua activitatea profesională, în timp ce 40 la sută reuşesc să continue să lucreze, însă doar cu jumătate de normă.
Medicii spun că Sindromul de Oboseală Cronică se tratează. "Specialiştii din întreaga lume recomandă îmbunătăţirea stilului de viaţă. În ziua de azi, alimentaţa incorectă este tot mai răspândită, iar asta duce la un deficit de nutrienţi care afectează metabolismul energetic", a mai spus dr. Ionuţ Băcanu.
În perioada rece, când organismul este mai vulnerabil, specialiştii recomandă populaţiei o dietă echilibrată, susţinută de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe, care să acopere toţi micronutrienţii esenţiali pentru menţinerea nivelului de energie şi imunitate. Pe lângă corectarea alimentaţiei, sunt necesare adoptarea unui program cu exerciţii de relaxare, masaj şi exerciţii fizice de cel puţin două ori pe săptămână, pentru îmbunătăţirea calităţii somnului.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46