Medic: Reziduurile de antibiotic din carne pot da reacţii alergice

Reziduurile de antibiotic din carne pot selecta bacterii rezistente la respectivul produs sau pot da reacţii alergice, dar pentru a evita astfel de situaţii trebuie fiară carnea, apoi aruncat lichidul şi continuată prepararea termică, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, medicul Georgeta Văcaru.

Urmărește
506 afișări
Imaginea articolului Medic: Reziduurile de antibiotic din carne pot da reacţii alergice

Medic: Reziduurile de antibiotic din carne pot da reacţii alergice (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"În general, în ferme, toate furajele sunt tratate cu antibiotic şi hormoni. Doza de antibiotic sau de hormoni, cât şi produsul selectat trebuie să fie autorizate de către autorităţile competente. În general, cam toată carnea, poate cu excepţia celei bio, are reziduuri de antibiotic sau de hormoni", a spus medicul primar Georgeta Văcaru, specialist în boli metabolice şi de nutriţie.

Precizările au fost făcute, pentru MEDIAFAX, după ce autorităţile germane ar fi găsit carne de curcan cu reziduuri de antibiotic într-un lot care ar proveni de la o fermă din România.

Medicul Georgeta Văcaru a subliniat că este foarte important ca prepararea cărnii să fie făcută termic, adică aceasta să fie fiartă.

"Recomand prepararea cărnii prin fierbere, respectiv carnea va fi pusă în apă rece, va fi fiartă câteva minute, apoi apa va fi aruncată, iar carnea şi vasul în care au fiert vor fi spălate bine şi se va relua fierberea cărnii", a explicat Georgeta Văcaru.

Potrivit acesteia, carnea preparată la grătar sau sub formă de şniţel va păstra nutrienţii, adică toxinele, aminoacizii, reziduurile de antibiotic, de aceea ar trebui să fie evitat acest sistem de pregătire a hranei.

"Carnea coaptă sau prăjită formează o peliculă în care se păstrează majoritatea nutrienţilor. Cel mai bine este să fierbem carnea, dar respectând ritualul aruncării primei ape", a mai spus medicul.

Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în Germania de la o fermă din România, fiind trimisă o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă, a declarat, miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a spus că, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alertă, este vorba despre o fermă din România care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.

Mănăstireanu a precizat că, după primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminată pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar.

Vicepreşedintele ANSVSA a mai spus că după finalizarea anchetei se va putea spune unde a ajuns carnea de curcan despre care există suspiciuni că ar avea reziduuri de antibiotic.

El a precizat că în momentul în care suspiciunea este transmisă prin Sistemul Rapid de Alertă, întreaga cantitate de carne suspectată este retrasă de la vânzare.

Mănăstireanu a mai spus că inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe care vor fi trimise la laborator, iar în patru-şapte zile s-ar putea anunţa rezultatele testelor şi verificărilor făcute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici