- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.10.2013, 00:47)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Sedentarismul are o implicaţie majoră pentru o multitudine de boli reumatice
Sedentarismul are o implicaţie majoră pentru o multitudine de boli reumatice, influenţând artroza, suferinţele de tip inflamator, cât şi osteoporoza, a declarat, miercuri, Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale "Ion Stoia" din Bucureşti.
Urmărește
566 afișări
Afecţiunile reumatismale reprezintă cel mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La toate categoriile de vârstă, această grupă de boli este cauza majoră de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardiovasculare.
Deşi prevalenţa bolilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr tot mai mare de adulţi, tineri şi copii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afecţiuni. Din păcate, frecvenţa acestora este în continuă creştere, chiar şi în rândul tinerilor", a explicat Codreanu, la conferinţa organizată miercuri de Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie.
"Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ 1 la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă cel puţin 200.000 de pacienţi în ţara noastră", a afirmat, Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, precizând că boala are consecinţe grave atât asupra stării de sănătate fizică a celor afectaţi, cât şi un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor.
O altă boală reumatismală, artroza este de departe cea mai frecventă suferinţă articulară şi a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană, ceea ce atrage după sine un impact economic enorm şi o transformă într-o adevarată problemă de sănătate publică. Incidenţa ei creşte cu vârsta, fiind maximă între 55 - 75 de ani.
Osteoporoza, boală care se instalează "silenţios", afectează 22 milioane de femei şi 5,5 milioane de bărbaţi cu vârsta între 50 şi 84. În România, prevalenţa osteoporozei este estimată la 11,5 la sută ceea ce înseamnă că una din trei femei va fi osteoporotică după vârsta de 55 ani.
Potrivit medicilor, aderenţa la tratament rămâne o barieră în îngrijirea pacienţilor cu boli reumatice.
"Din fericire, terapiile biologice sunt incluse în programele de sănătate. Din păcate, programul nu a mai fost actualizat din 2008 şi sunt multe terapii biologice pe lista de aşteptare", a mai spus Ruxandra Ionescu.
"Chiar dacă tratamentul pacientului este costisitor, cu siguranţă acest cost este mai mic decat costurile indirecte pentru handicapul funcţional. Pentru poliartrită, de exemplu, pierderea medie pentru incapacitate de muncă este de 30.000 de euro/an. În mod evident, nu există niciun medicament care să coste atat de mult. Şi, în mod la fel de evident, pentru stat este profitabil să trateze pacienţii. În caz contrar, aceştia devin o povară", mai atrage atenţia Cătălin Codreanu.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe