- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.10.2014, 20:25)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Sfaturi pentru sănătatea mintală - rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul, faceţi voluntariat
Medicii susţin că pentru sănătatea mintală trebuie ca fiecare om să-şi găsească echilibrul corect în viaţă, ce poate fi atins prin metode între care liniştirea minţii, ruperea monotoniei, activităţi de voluntariat şi evitarea alcoolului şi a drogurilor.
Urmărește
6445 afișări
Medic: Sfaturi pentru sănătatea mintală - rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul, faceţi voluntariat (Imagine: Shutterstock)
"Sunt zece lucruri pe care orice om le poate face pentru sănătatea lui mintală: valorizaţi-vă, aveţi grijă de corpul dumneavoastră, înconjuraţi-vă de oameni buni, oferiţi-vă ca voluntar, gestionaţi stresul, liniştiţi-vă mintea, stabiliţi-vă obiective realiste, rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul şi alte droguri, acceptaţi ajutorul atunci când este nevoie", a declarat, miercuri, medicul Elena Preda, la conferinţa "Coexistând cu schizofrenia", organizată de Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgoş" din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit medicului, o persoană din cinci poate să aibă o problemă psihiatrică. "În prezent, depresia ocupă locul trei în lume, dar în viitor tinde să ajungă pe locul doi, după bolile cardiovasculare", a mai spus dr. Elena Preda, şef de clinică la Spitalul "Constantin Gorgoş".
Tot legat de sfaturile pentru sănătatea mintală, medicul a dat exemple de activităţi ce pot ajuta în acest scop. "Valorizaţi-vă înseamnă, de fapt, a-ţi face timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru a citi. Faceţi cuvinte încrucişate zilnic, lucraţi în grădină, luaţi lecţii de dans, învăţaţi o limbă străină sau cântaţi la un instrument", a spus dr. Preda.
Referitor la grija faţă de corp, specialistul a spus că aceasta poate îmbunătăţi, şi ea, sănătatea mintală. "Trebuie grijă ca mâncarea să fie nutritivă, să fie evitate ţigările, să fie consumată multă apă, dar contează în special exerciţii fizice, care ajută la reducerea depresiei şi a anxietăţii, la îmbunătăţirea stării de spirit. Important este, de asemenea, somnul, lipsa acestuia contribuind la depresie", a explicat Elena Preda.
Medicul s-a referit şi la problema stresului, pentru rezolvarea căreia sunt foarte importante tehnicile de bună adaptare. "Practicaţi tehnicile de bună adaptare, încercaţi un minut strategiile de stres, ieşiţi la o plimbare în natură, jucaţi-vă cu animalele de companie sau încercaţi să ţineţi un jurnal, pentru a reduce stresul. De asemenea, amintiţi-vă să zâmbiţi, pentru că cercetările arată că râsul poate stimula sistemul imunitar, poate uşura durerea, relaxa corpul şi reduce stresul", a explicat dr. Preda.
Despre stabilirea unor obiective realiste - o altă metodă pentru sănătatea minţii -, medicul recomandă ca fiecare om să-şi fixeze un scop cât mai înalt, dar totodată realist, pentru că astfel, odată atins acesta, va apărea şi sentimentul de realizare şi autovalorizare în progresul spre obiectivul ales.
Cât priveşte monotonia, Elena Preda a menţionat ca "antidoturi" schimbarea ritmului cu "lucruri chiar mici, un cadou de exemplu, schimbarea traseului de jogging, o excursie, plimbarea într-un alt parc decât cel de obicei şi, de ce nu, un nou restaurant".
O altă recomandare este, potrivit medicului, evitarea consumului de alcool şi droguri. "Păstraţi consumul de alcool la un nivel minim. Uneori, oamenii folosesc alcoolul şi drogurile ca automedicaţie, însă, în realitate, acestea le agravează problemele", a spus Elena Preda.
La conferinţa de miercuri a fost evocat şi Florin Tudose, psihiatrul decedat duminică.
Elena Preda a vorbit despre faptul că Spitalul de Psihiatrie Titan, în care s-a desfăşurat conferinţa de miercuri, a fost realizată de Constantin Gorgoş cu sprijinul nemijlocit al lui Florin Tudose.
"Această unitate medicală s-a înfiinţat în anii '80 de prof. Constantin Gorgoş împreună cu prof. Florin Tudose ca unitate de sănătate mintală, prima din România. La vremea aceea o echipă de artişti plastici au ales să coloreze pereţii clădirii în culori vii, armonizate, iar în secţia de psihiatrie să monteze o icoană la fel de viu colorată, ştiind cât de mare este impactul pozitiv acestui joc de culori asupra bolnavilor. Profesorul Tudose a susţinut înfiinţarea staţionarului de zi din spitalul de psihiatrie şi chiar a lucrat câţiva ani în acesta. Acum spitalul are 60 de paturi pentru psihiatrie adulţi şi 20 pentru copii, un staţionar de zi pentru adulţi cu 150 de locuri şi cu 75 pentru copii şi o secţie de zi de oncologie cu şase paturi", a precizat şeful de clinică Elena Preda.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe