Medicament revoluţionar pentru prevenirea cancerului mamar

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, spun că au pus la punct un medicament revoluţionar care poate preveni cancerul mamar, în cazul femeilor care prezintă în familie un istoric al acestei maladii, potrivit unui studiu.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Medicament revoluţionar pentru prevenirea cancerului mamar

Medicament revoluţionar pentru prevenirea cancerului mamar

Potrivit dailymail.co.uk, administrat regulat femeilor care au în familie cazuri de cancer mamar, medicamentul ar acţiona efectiv ca un "vaccin", prevenind dezvoltarea bolii.

Medicamentul, care atacă tumorile provocate de defecte genetice, ar putea fi util femeilor care sunt purtătoare de gene ce provoacă apariţia cancerului la sân.

În prezent, multe dintre femeile care au moştenit genele defecte aleg să facă mamectomie (extirparea glandei mamare) pentru a preveni răspândirea cancerului.

Cercetătorii speră ca acest "vaccin" să fie disponibil pe piaţă în cel mult zece ani.

Genele defecte BRCA, transmise de la mamă la fiică, sunt responsabile de aproximativ 2.000 dintre cele 44.000 de cazuri de cancer la sân diagnosticate anual în Marea Britanie. Femeile purtătoare ale acestor gene au 85% probabilităţi de a dezvolta boala, de opt ori mai multe riscuri de faţă de celelalte reprezentante ale sexului frumos.

Testele iniţiale au sugerat că medicamentul, cunoscut deocamdată sub denumirea de AGO14699, nu are efecte secundare întâlnite de obicei la tratamentele anti-cancer, precum dureri, greţuri şi pierderea părului.

Medicamentul, care este testat pe subiecţi umani în Newcastle upon Tyne, funcţionează prin exploatarea "călcâiului lui Ahile" al formelor ereditare de cancer mamar, adică abilitatea de a repara distrugerile ADN-ului tumorii. Celulele normale au două metode de a se repara, astfel încât se pot dezvolta şi înmulţi, în schimb celulele tumorilor BRCA au doar o singură metodă. Medicamentul blochează mecanismul de înmulţire a celulelor tumorale.

Cercetătorii cred că medicamentul ar putea fi utilizat şi împotriva altor forme de cancer, precum cel la prostată şi cel pacreatic, însă mai sunt necesare teste pentru a stabili acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici