Medicamentele compensate şi gratuite se scumpesc

Preţul medicamentelor compensate şi gratuite va creşte cu 10 la sută de la 1 februarie, iar aprovizionarea cu unele produse utilizate doar în spital, cum ar fi anestezicele, ar putea fi blocată întrucât preţurile acestor medicamente rămâne neschimbat, a spus preşedintele ADIM, Robert Popescu.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Medicamentele compensate şi gratuite se scumpesc

Medicamentele compensate şi gratuite se scumpesc

Ministerul Sănătăţii a organizat, joi, o dezbatere publică cu privire la ordinul ministrului Sănătăţii privind noile preţuri la medicamentele compensate şi gratuite. Discuţiile de joi nu au adus nimic nou faţă de întâlnirile precedente, la ultima, cea din 22 ianuarie, fiind prezent şi ministrul Ion Bazac. Atunci, Bazac anunţa scăderea cu 10 la sută a preţurilor la medicamente prin modificarea preţurilor de intrare în ţară tot de la 1 februarie.

Reprezentanţii distribuitorilor au spus, joi, că preţurile CIP vor intra în vigoare la 1 aprilie şi abia atunci s-ar putea vorbi de o posibilă scădere a preţurilor la medicamente.

Până atunci, vor fi însă multe medicamente care nu se vor găsi în spitale, a mai spus preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Internaţionali de Medicamente (ADIM), Robert Popescu.

Ordinul trebuie să intre în vigoare la 1 februarie

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii la dezbaterea de joi a fost preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Magdalena Bădulescu, care a explicat că ordinul trebuie să intre în vigoare la 1 februarie.

"Actul va asigura continuitate în aprovizionarea cu medicamente pentru două luni, dar din 2 februaie se va face reajustarea preţurilor de la 3,32 euro la 4 euro pentru produsele româneşti şi de la 3,60 euro la patru euro pentru produsele din import. Ordinul, care va fi publicat în Monitorul Oficial în 2 februarie, devine aplicabil în 60 de zile de la publicarea în MO", a mai spus Bădulescu.

Noul ordin nu vizează însă toate medicamentele din CANAMED, astfel că vor fi multe medicamente, mai ales cele utilizate în spital, cum ar fi anestezice, la care preţul nu va creşte, ceea ce îi nemulţumeşte pe producătorii şi distribuitorii de medicamente.

Potrivit preşedintelui ANM, 80 la sută din medicamente sunt cuprinse în ordinul ministrului care intră în vigoare la 1 februarie. Bădulescu nu a făcut însă nicio precizare legată de creşterea sau scăderea preţului la medicamente după intrarea în vigoare a documentului.

Preţul medicamentelor generice trebuie să reprezinte 65 la sută din cel al medicamentului original, fapt care i-a nemulţumit de producătorii acestui tip de medicamente, care ar vrea şi ei o creştere mai mare a preţurilor la generice.

Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM) cere, în continuare ca preţul de intrare în ţară al medicamentului să fie ales din media a trei ţări europene, în timp ce în proiectul de ordin de ministru este stabilit ca preţul CIP să fie ales din media a 12 ţări europene.

"Dacă nu va fi luată în calcul cererea nostră, consecinţa ar fi limitarea accesului pacienţilor la tratament", a spus vicepreşedintele ARPIM, Sorin Popescu.

Asociaţia Distribuitorilor Internaţionali de Medicamente a anunţat că va fi reluată aprovizionarea cu medicamente de la 1 februarie, întrucât, prin acest ordin a fost scos riscul valutar la distribuitor.

Farmaciştii au cerut şi ei creşterea adaosului comercial la cel puţin 20 la sută şi eliminarea mecansimelor paralele de reducere forţată a adaosului.

Citeşte şi:

Preţul medicamentelor compensate va scădea aproximativ cu 10%

Distribuitorii reiau livrările de medicamente din import

Guvernul vrea să scadă preţul de achiziţie a medicamentelor compensate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici