Medicamentele eliberate cu reţetă vor fi ieftinite cu 35% în următorii trei ani
Preţurile medicamentelor care au fost inovative, dar a căror patent a expirat şi au fost copiate de generice, eliberate pe bază de reţetă, vor scădea cu 35%, treptat, în următorii trei ani, primul prag de 10% urmând să fie aplicat de la 1 martie 2017, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern
Ministerul Sănătăţii anunţă că a pus în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede ieftinirea treptată, pentru a evita o criză a medicamentelor, urmând să se ajungă la 65 % din preţul actual, în trei ani, pentru medicamentele care au fost inovative şi au fost copiate de generice după ce le-a expirat patentul. Scăderea se va face cu 10% din 1 martie 2017, alţi 10% din 2018, iar peste trei ani alţi 15%, susţine ministrul Vlad Voiculescu. Măsura ar urma să se aplice doar medicamentelor eliberate pe bază de reţetă.
"Este o serie de măsuri care priveşte accesul la medicamente. Ieftinim majoritatea medicamentelor, o facem în trepte pentru a Evita o criză a medicamentelor. Trebuie să ne decidem dacă vrem medicamente în farmacii şi spitale sau doar pe hartie. Medicamentele care ies de sub patent vor fi ieftinite(…).Este o ieftinire care să asigure predictibilitate şi să ne asigure că medicamentele nu vor dispărea de pe piaţă", a declarat ministrul într-o conferinţă de presă.
Procentul de 35%, dar nu pus în practică treptat, era prevăzut şi într-un ordin ce ar fi trebuit să intre în vigoare în iunie, aplicarea acestuia fiind amanată. Oficialii de la Ministerului Sănătăţii au explicat că ordinul va fi anulat de Hotărârea de Guvern, care prevede aceeaşi scădere, dar în trepte, pentru că altfel exista pericolul unei crize a medicamentelor, din iulie 2015 până în martie 2016 fiind primite peste o mie de notificări pentru retragerea de produse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Hotărârea de Guvern va fi pusă în transparenţă astăzi şi vor exista dezbateri. Săptămâna viitoare, sau în două săptămâni, vom avea o Hotărâre adoptată. (...) Când ieftinirea va avea loc, pacientul va simţi. Acei 10% ar putea să se vadă în preţul de la farmacie dar depinde de la o farmacie la alta. Termenul pentru recalcularea preţului va fi discutat, noi credem că fezabil este în primul trimestru al anului viitor .(..) Reglementările statului român se referă strict la medicamentele care se eliberează pe bază de reţetă. Nu vorbim de Nurofen, Paracetamol, Aspirină, aici nu vor fi reglementate de Hotărârea de Guvern", a mai spus Vlad Voiculescu.
În România preţul medicamentelor este cel mai mic din Uniunea Europeană, existând astfel riscul ca schimbarea să afecteze prezenţa medicamentelor generice pe piaţa. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că au identificat o listă de 56 de medicamente generice, cu preţuri sub 50 de lei, de pe lista de medicamente esenţiale (n.r.tratează 80% din simptomatologie ) pentru care vor aplica o metodologie nouă de preţ, astfel încât să evite dispariţia lor. Din 12 medicamente vor selecta doar trei, cele mai ieftine de pe listă, iar preţul de plafon maxim va fi media celor trei. Astfel, toate medicamentele, din lista celor 56, nu vor putea depăşi preţul de plafon.
"Practic, în loc să luăm minim din 12 preţuri, o să luăm media ultimelor trei, cele mai ieftine în Europa. Dacă vorbim de lista medicamentelor esenţiale, compensate 100% în România, mai bine de jumătate au preţul sub 50 de lei.(...) E important de spus că impactul pentru pacienţi va fi zero, impactul pentru bugetul de stat va fi tot zero", a explicat Voiculescu.
O altă măsură prevăzută de actul normativ este apariţia un site, www.medicamentelipsa.ro, unde oricine poate raporta lipsa unui medicament, acesta urmând să fie gestionat de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului, CNAS şi Unifarm.
"Este un instrument esenţial pentru a constata lipsa unor medicamente. Este o iniţiativă mai veche pe care acum o preia ministerul. Oricine este interesat poate semnala lipsa unui medicament pe acest website. În patru zile va veni răspuns cu privire la situaţia de fapt, cauzele, în termen de şapte zile va veni cu propuneri pentru remedierea acelei situaţii. Veţi găsi şi un raport lunar al măsurilor pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat pentru ca medicamentele să fie disponibile în România", a declarat ministrul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO