Medici legişti: 18 dintre cei decedaţi în clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric peste valorile letale

Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concentraţiile erau peste valorile letale, potrivit rezultatelor analizelor toxicologice efectuate de INML.

Urmărește
16212 afișări
Imaginea articolului Medici legişti: 18 dintre cei decedaţi în clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric peste valorile letale

Medici legişti:18 dintre cei decedaţi în Colectiv aveau în sânge CO şi acid cianhidric peste valorile letale (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" Bucureşti a finalizat analizele toxicologice în cazul celor 26 de persoane care au decedat în seara zilei de 30 octombrie, la clubul Colectiv, la scurt timp după izbucnirea incendiului.

Potrivit raportului INML, pe lângă arsurile suferite de cele 26 de persoane, analizele toxicologice arată că toate prezintă concentraţii în sânge de monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, 18 dintre acestea având concentraţii peste valorile letale.

"Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentraţii ridicate de funingine, aerosoli şi gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon şi acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente. În aceste tipuri de incendii rezultă însă şi alte tipuri de substanţe toxice: poliuretanul (ex. bureţi folosiţi în antifonare etc.) şi poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanşarea racordurilor de ţeavă) generează acid cianhidric şi izocianaţi, oxizi de azot, oxizi de sulf; policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric; cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf etc.", arată raportul INML.

În raport se menţionează că la toate aceste substanţe, efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acţiunii directe.

Multe dintre aceste substanţe determină în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială, ceea ce face ca persoane care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională (arsuri) şi toxică.

Legiştii vor continua investigaţiile toxicologice pentru a vedea dacă respectivele substanţe se regăsesc în corpul persoanelor decedate.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În zece zile de la tragedie au decedat alte 19 de persoane, numărul victimelor ajungând la 46.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre cei internaţi, 83 sunt în continuare spitalizaţi în Capitală, iar 35 au fost transportaţi spre unităţi sanitare din străinătate, însă patru au decedat. Ultima care a decedat, luni, la o clinică din Israel, este jurnalista şi fotografa Teodora Maftei, care fusese transferată săptămâna trecută, la o clinică din Israel. Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache a murit duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Alţi doi răniţi au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici