Medicii cer o lege a malpraxisului. Eleodor Cârstoiu, preşedinte Sindicatul Promedica: medicul ajunge să fie anchetat ca un criminal

  • Sindicat Promedica: anual, sute de medici ajung în faţa instanţei
  • În România, un proces pentru malpraxis medical poate dura şi 10 ani
  • În spitalele mici, medicii trebuie să facă gărzi pe mai multe specialităţi
Urmărește
1098 afișări
Imaginea articolului Medicii cer o lege a malpraxisului. Eleodor Cârstoiu, preşedinte Sindicatul Promedica: medicul ajunge să fie anchetat ca un criminal

Medicii cer o lege a malpraxisului. Eleodor Cârstoiu, preşedinte Sindicatul Promedica: medicul ajunge să fie anchetat ca un criminal

Mai multe sindicate şi alianţe ale medicilor şi asistenţilor medicali din România cer o lege a malpraxisului. Asta după ce, alte federaţii sindicale au solicitat “imunitate” la greşelile medicale.

Sindicaliştii din sănătate spun că atâta timp cât în România nu este declarată epidemie de COVID-19, medicii pot fi acuzaţi mult mai uşor de greşeli de care nu se fac vinovaţi.

Eleodor Cârstoiu- preşedinte Sindicatul Promedica: Din nefericire, la noi, în România, cetăţeanul se poate adresa inclusiv procurorului. Adică, să acuze o faptă penală- vătămare sau omor din culpă. Şi aici intervine gravitatea, fiindcă medicul ajunge să fie anchetat ca un criminal.

Liviu Oprea – preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi: În momentul ăsta, pacienţi cu COVID-19 nu sunt văzuţi numai de medici infecţionişti, nu sunt văzuţi numai de medici pneumologi sau de colegii din terapie intensivă. În foarte multe judeţe sau inclusiv în zonele cu resurse mai limitate sunt secţii de COVID-19 în secţii de chirurgie, sunt ortopezi, neruochrirugi care se ocupă de asta, care nu au niciun fel de acoperire de malpraxis pentru asemenea practică. Ei practică acolo ca urmare a unor decizii a Guvernului, care au făcut spitale şi secţii COVID-19, iar doctorii respectivi nu sunt acoperiţi de poliţa de malpraxis.

Medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, susţine că acum, procedurile sunt greoaie şi de durată atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical acuzat. Iar o decizie finală poate fi obţinută doar în instanţă, după procese care durează, în medie, între 3 şi 10 ani.

Eleodor Cârstoiu- preşedinte Sindicatul Promedica: Ar trebui să stabilească foarte clar care sunt posibilităţile ca un cetăţean care a fost nemulţumit de servicii, rezultatele actului medical nu au fost cele aşteptate de dumnealui, fiindcă aici este totul – între aşteptările pacientului şi ceea ce se întâmplă. Ar trebui ca calea prin care el este despăgubit să fie foarte rapidă. Pentru el, în primul rând.

Norme clare vrea şi Florin Florescu. Este medic specialist ortoped-traumatolog. Lucrează la Spitalul Municipal Calafat, unde din lipsă de personal, medicii trebuie să facă gărzi pe mai multe specialităţi decât sunt calificaţi. Medicul Florescu povesteşte că a trebuit să trateze pacienţi cu afecţiuni ORL şi chiar să intre în sala de naşteri. Iar orice greşeală l-ar fi transformat în inculpat.

Florin Florescu – medic specialist ortopede-traumatologie: Mi-a ajuns o pacientă, la ora 1 noaptea, gravidă în şapte luni, cu o sarcină care nu era la termen, neurmărită de un medic ginecolog pe parcursul sarcinii. A ajuns în Urgenţă fiind în expulzie. A trebuit să intrăm de urgenţă cu ea în sala de operaţie. În momentul respectiv nu aveam medic ginecolog, nu aveam medic urgentist în spital. A trebuit să iau legătura cu dispeceratul de neonatologie de la Craiova, care să mă ghideze.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici