Medicii de familie: Acceptarea actului adiţional ar însemna semnarea de facto a contractului pe 2011
Medicii de familie spun că nu semnează actele adiţionale la contractele pentru 2010 pentru că ar echivala cu semnarea de facto a contractului pentru 2011, doar că pe timp limitat şi aşteaptă să fie invitaţi la discuţii pentru a găsi soluţii la problemele privind acordarea asistenţei medicale.
Societatea Naţională a Medicinei de Familie (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) arată, într-un comunicat de presă, că medicii de familie nu vor semna actele adiţionale anunţate, miercuri, în judeţe prin comunicate emise de casele judeţene către furnizorii de servicii medicale.
"Anunţul face referire la actele normative în vigoare. Atragem atenţia că actul normativ în vigoare în acest moment este HG nr. 1389/2010 cu modificarea din 31 mai 2011, ce reprezintă contractul-cadru 2011 - 2012, aplicabil de miercuri (1 iunie, n.r.), act la care ordinul Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui C.N.A.S. nr. 864/538/2011 prin care se aprobă Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2011 urmează a fi publicat", au precizat cele două organizaţii profesionale.
Reprezentanţii SNMF şi FNPMF consideră că semnarea acestui act adiţional este echivalentă cu "semnarea de facto a contractului pentru 2011, doar că este pe timp limitat".
"Nu se poate semna act adiţional la contractul 2010 deoarece contractul-cadru 2010 nu mai este în vigoare de marţi. Nu se poate semna act adiţional la contractul 2010 - expirat - cu norme valabile pentru contractul-cadru 2011-2012 - încă nepublicate în Monitorul Oficial.
În continuare ne arătăm disponibilitatea pentru dialog real şi pentru dezamorsarea acestei situaţii nedorite de medicii de familie", au susţinut reprezentanţii celor două organizaţii profesionale.
Potrivit anunţului din 1 iunie transmis de casele de asigurări de sănătate în atenţia furnizorilor de servicii medicale şi farmacii, până la încheierea contractelor pentru anii 2011 - 2012 vor fi încheiate pentru luna iunie 2011 acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale din anul 2010.
"Condiţiile acordării asistenţei medicale în baza actelor adiţionale sunt cele prevăzute de actele normative în vigoare pe perioada derulării acestora", conform documentului citat.
Medicii de familie au decis, miercuri, în şedinţa Biroului executiv, să nu semneze contractul cadru privind asistenţa medicală, anunţând că de la 1 iunie pacienţii nu mai pot primi medicamente compensate şi gratuite şi nici trimiteri către specialişti.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că Ministerul Sănătăţii a făcut absolut tot ceea ce era de făcut, dar că nu este suficient. Problema este de fapt a CNAS, care în pofida faptului că a avut un buget egal cu cel din 2010 pentru medicina primară, atunci când acesta trebuia alocat doctorilor de familie a fost mai mic, a susţinut Mihăilă.
Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie, Rodica Tănăsescu, a spus că medicii de familie nu pot elibera reţete pentru medicamente gratuite şi compensate sau trimiteri pentru medicii specialişti pentru că nu au contract cu CNAS.
Ea a precizat că medicii îşi vor consulta pacienţii fără bani, dar că îi vor ruga să înţeleagă faptul că lipsa contractului nu le permite mai mult.
Tănăsescu a precizat că medicii de familie cer preşedintelui CNAS să elibereze un act adiţional care să le permită prelungirea cu încă o lună a actualului contract cadru, timp în care să fie discutate normele de aplicare asupra cărora au mai multe observaţii. Potrivit lui Tănăsescu, ultima variantă a acestui document nu a fost discutată cu ei.
Medicii de familie reamintesc CNAS că administrează banii plătiţi de populaţie pentru sănătate şi dacă noul contract-cadru nu va putea fi încheiat, asiguraţii vor fi îndreptăţiţi să meargă cu chitanţele pentru serviciile medicale şi medicamentele cumpărate la preţ integral către CNAS pentru decontare.
Ministrul Cseke Attila a declarat, miercuri, la Guvern, că medicii de familie nu au niciun motiv să refuze semnarea contractului cadru de asistenţă medicală, deoarece, din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, toate problemele au fost soluţionate.
Guvernul poate identifica soluţii punctuale la problemele ridicate de către medicii de familie, dar contractul cadru de asistenţă medicală trebuie semnat, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc.
Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, dar Guvernul a decis amânarea cu două luni, până la 1 iunie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO