Medicii de familie boicotează reţeta electronică dacă nu va fi obligatorie în ambulatoriu şi spital. Care este motivul

Medicii de familie vor boicota implementarea reţetei electronice dacă prescrierea nu va fi obligatorie şi pentru specialiştii din ambulatoriu şi doctorii de spital, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

Urmărește
551 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie boicotează reţeta electronică dacă nu va fi obligatorie în ambulatoriu şi spital. Care este motivul

Medicii de familie boicotează reţeta electronică dacă nu va fi obligatorie în ambulatoriu şi spital

"Vom boicota introducerea prescrierii electronice dacă nu vor fi obligaţi să utiliezeze acest nou sistem toţi doctorii, adică şi cei din spital, şi cei din ambulatoriu. Ei dau pacienţilor bilete de trimitere, iar noi suntem obligaţi să prescriem reţete. Nu este corect", a spus medicul Doina Mihăilă.

Ea a precizat că medicii de familie sunt şi împotriva altor schimbări din proiectul de modificare a contractului cadru, prin care, pe durata concediului, aceştia pot lăsa lista cu pacienţi unui coleg.

"Nu cred că ar fi corect să lăsăm lista unui coleg. Există riscul să pierdem bolnavi de pe listă", a mai spus Mihăilă.

Medicii de familie susţin noul sistem de prescriere electronică, dar solicită rezolvarea problemelor de la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care le crează lunar tot felul de probleme.

"În fiecare lună ducem la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti zeci de acte pentru modificarea unor date privind asiguraţii. De exemplu, unul decedează, altul se căsătoreşte sau schimbă domiciliul. Dar CASMB nu operează modificările trimise de noi. Astfel că listele se menţin cu erori. Sigur că medicul care prescrie medicamente pe numele unor decedaţi înseamnă că are probleme, dar dacă modificările cerute de noi nu sunt operate de CASMB, este o problemă acolo", a explicat un alt medic de familie, prezent, luni, la instructajul privind utilizarea reţetei electronice, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Medicii mai spun că, dacă autorităţile nu ar vrea să fie "fraudă" în sistem, ar trebui ca ei să fie interesaţi să rezolve problemele de la SIUI.

Viorica Stan, medic la Policlinica Titan, este de părere că prescrierea electronică i-ar putea ajuta să scape de probleme. "Va fi greu la început, dar totul este greu. În fond, o facem pentru noi, sper să fie un avantaj", a spus medicul.

Doctorul Sevastiţa Naniu apeciază faptul că sistemul va atenţiona orice prescriere, care ar putea conţine şi unele dozaje incorecte. "Va fi foarte bine pentru medicul de familie va avea tot timpul confirmarea autenticităţii prescrierii reţetei, dacă este o doză mai mare sau interacţiune între medicamente. Eu personal lucrez în sistem informatic de trei-patru ani. Acum, trebuie să cumpăm imprimantă cu laser, avem una cu ace, dar este pentru vechiul sistem", a spus medicul.

Medicii de familie mai spun că bonusul de o sută de lei pentru cei care au peste 70 de sută din prescrieri în sistem electronic reprezintă banii pentru hârtia pe care o folosesc la imprimantă, întrucât bolnavii vor pleca şi cu reţetă pe hârtie.

Pentru conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cea a CASMB, sistemul este gata de "start".

"Totul este în regulă. Prescrierea electronică va funcţiona până în 1 ianuarie, poate chiar 1 februarie 2013, în paralel cu reţeta tradiţională", a spus Marius Filip, de la CNAS.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a solicitat reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate şi a celor din direcţiile de sănătate publică să organizeze şedinţe de pregătire şi informare pentru medicii prescriptori şi famaciştii care vor fi implicaţi în prescrierea reţetei electronice.

Reţeta electronică trebuia să fie introdusă din 1 iunie, însă din cauza unor disfuncţionalităţi în sistem, implementarea acesteia a fost amânată.

Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de reţete.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici