- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în grevă pe 31 mai
Medicii SUUB înscrişi în Sindicatul "Dr. Ioan Cantacuzino" vor face luni grevă în curtea unităţii sanitare, nemulţumiţi de situaţia gravă în care a ajuns sistemul sanitar, din acest spital lipsind chiar şi materialele ieftine, motiv pentru care din trei operaţii se mai face una.
Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în grevă pe 31 mai (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Suntem într-o situaţie foarte grea, mai grea decât în 1950. Aveam trei operaţii programate pentru vineri, dar nu pot face decât una pentru că nu mai avem aţă chirurgicală. Problema a ajuns atât de gravă încât nu mai avem nici măcar materiale ieftine, cum ar fi faşă sterilă, pansament şi leucoplast, nu mai vorbesc despre medicamente sau alte materiale scumpe. O pacientă mai bogată ne-a dat 500 de euro ca să cumpărăm aţă chirurgicală şi să putem face operaţiile. Este fără precedent", a declarat vineri agenţiei MEDIAFAX liderul Federaţiei Medicilor "Dr I. Cantacuzino", Florin Chirculescu, medic chirugie toracică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Medicii din mai multe zone ale ţării au hotărât să se organizeze într-un sindicat mare şi astfel să îşi poată apăra drepturile în faţa autorităţilor, fiind astfel înfiinţată Federaţia Medicilor "Dr I. Cantacuzino".
"Nu mai putem face compromisuri. Dacă facem, ne ducem de râpă. Nu mai facem vizită la bolnavi, vizita este un mercurial. Îi trimitem să cumpere de toate. Ne prostituăm, nu mai dăm medicamente cum ar trebui, nu punem firul care ar trebui, ne-am întors la 1950. Salarii nu sunt, rezidenţii vor rămâne pe dinafară. Iată de ce am ales să ne sindicalizăm", a spus medicul Chirculescu.
Mai mult, medicul a spus că toate sporurile medicilor au fost tăiate.
"Nu mai avem spor de noapte şi nici de ore suplimentare. Sunt operaţii care durează 11 ore. Nu ne putem opri după şapte ore şi să lăsam bolnavul pe altă zi. În secţiile de anestezie şi terapie intensivă va fi pustiu în curând, din şase medici au rămas doar trei", a adăugat liderul Federaţiei "Dr. Ioan Cantacuzino".
În aceste condiţii, medicii care nu au program luni dimineaţă vor manifesta în curtea spitalului. Ceilalţi vor consulta toţi bolnavii care vin la camerele de gardă, dar vor trata numai urgenţele, restul pacienţilor vor fi reprogramaţi", a mai spus Chirculescu.
Totodată, mai multe organizaţii sindicale ale medicilor vor proceda în acelaşi mod.
"Este vorba despre medici din Iaşi, Caraş-Severin, Timişoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Dâmboviţa, dar şi din alte zone", a adăugat liderul sindicatului medicilor bucureşteni.
Colegiul Medicilor din România (CMR) susţine acţiunile de protest faţă de "sărăcirea populaţiei" şi recomandă membrilor săi să participe la acestea, precizând că nu este de acord să dea un cec în alb celor care în lunile martie şi aprilie au fost "incapabili să evalueze corect economia României".
"Consiliul Naţional al CMR, întrunit astăzi, 28 mai 2010, îşi manifestă în mod ferm opoziţia faţă de decizia Guvernului de a reduce cu 25% veniturile medicilor din sectorul public. Consiliul Naţional consideră că o asemenea măsură, pe lângă faptul că este ineficientă în rezolvarea deficitului bugetar, este şi nedreaptă atât timp cât majoritatea medicilor din sistemul public sunt plătiţi din fonduri obţinute prin prestări de servicii medicale şi nu prin transfer de la buget", se arată într-un comunicat al CMR.
Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.
Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.
Peste 10.000 de angajaţi ai Serviciilor de Ambulanţă intră în grevă de luni, 31 mai, pe o perioadă nedeterminată, însă fără a afecta activitatea medicală de urgenţă.
Potrivit programului, luni se vor organiza mitinguri în incinta staţiei centrale a fiecărui serviciu de ambulanţă, începând cu ora 10.00, iar timp de trei minute vor funcţiona sirenele, dar sistemele luminoase vor funcţiona pe toata perioada desfăşurării protestului.
În 31 mai, între orele 10.00 şi 11.00, în curtea sediului central al serviciului de ambulanţă şi în faţa sediilor Prefecturilor vor fi organizate mitinguri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO