- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.11.2013, 17:34)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicii, dezamăgiţi de îngheţarea salariilor, ameninţă cu GREVE de avertisment şi generală
Decizia de îngheţare a salariilor în 2014 face ca personalul din sistemul sanitar să se simtă dezamăgit şi trădat de USL, astfel că în 14 noiembrie vor fi stabilite data grevei de avertisment şi a celei generale, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.
Urmărește
292 afișări
Sanitas: Medicii, dezamăgiţi de îngheţarea salariilor, ameninţă cu GREVE de avertisment şi generală
"Suntem foarte dezamăgiţi. Am avut mari speranţe în USL, am ajutat la venirea lor la guvernare. Ne simţim dezamăgiţi şi trădaţi. Nu am cerut decât ceea ce ei au promis prin programul de guvernare", a declarat Marius Sepi.
El a precizat că, în 14 noiembrie, personalul sanitar va stabili care sunt zilele în care va intra în grevă de avertisment, respectiv grevă generală.
"Medicii sunt nemulţumiţi şi au promis că vor întrerupe lucrul. Aşteptăm să fim invitaţi la discuţii de Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Au promis că ne vedem după 31 octombrie şi nu ne-am mai văzut. Facem apel să fim chemaţi la consultări", a mai spus vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Cuantumul brut al salariilor de bază şi sporurilor acordate bugetarilor va fi menţinut anul viitor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, fără să fie aplicată valoarea de referinţă din Legea salarizării unitare, o creştere salarială de până 10% fiind prevăzută doar pentru profesori debutanţi.
Măsura va fi aprobată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă şi justificată prin faptul că neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice.
Începând cu 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Plata bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii.
În 2 noiembrie, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Capitală, cerând în primul rând alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate.
Angajaţii din sănătate mai cer o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.
Dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc, a avertizat Astărăstoae.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46